Programski svetniki med Scilo in Karibdo

Najresnejša kandidata sta Marko Filli in Uroš Grilc, prijavil se je tudi Igor Rozman.

Objavljeno
12. januar 2017 17.25
Uroš Grilc 02.junija 2014
Sonja Merljak
Sonja Merljak
Ljubljana - Znano je, kdo so kandidati za generalnega direktorja RTV, manj znano pa, ali bo nacionalka res pravočasno dobila generalnega direktorja. Senca dvoma nad razpisom se še kar noče razbliniti.

Na razpis je prispelo pet prijav, dve sta bili nepopolni. Programski svetniki bodo tako 23. januarja izbirali med sedanjim vršilcem dolžnosti generalnega direktorja Markom Fillijem, nekdanjim ministrom za kulturo Urošem Grilcem in Igorjem Rozmanom, ki je pred časom vodil televizijsko produkcijo, zdaj pa je zaposlen v planski službi televizije.

Zidovi ali program

Rozmana javnost najmanj pozna, vendar velja za strokovnjaka s področja televizijske produkcije, ki je v preteklosti najprej služboval na Kanalu A, potem v ZDA, po vrnitvi v Slovenijo na Pro plusu, zdaj pa je zaposlen na nacionalki. Podpirala naj bi ga najpomembnejša vladna stranka SMC. Tega v SMC niso potrdili, povedali so le, da upajo, da bo izbrana osebnost, ki bo uredila poslovanje institucije in poskrbela za nadaljevanje poslanstva RTV Slovenija. Poznavalci notranjih razmer dodajajo, da bi jih zelo presenetilo, če bi generalni direktor postal Rozman. Za resna kandidata tako veljata predvsem Filli in Grilc.

Zaposleni so Filliju zamerili, da je vlagal v zidove (denimo v tako imenovani news center), ne pa v vsebino, saj so bile v njegovem mandatu predvsem na Televiziji Slovenija ukinjene različne oddaje, nazadnje Tarča. V Grilcu zato vidijo človeka, ki se bo morda spet osredotočil na programe. Toda Grilc se po drugi strani srečuje z dvomi o njegovi politični nepristranskosti. Bil je minister za kulturo v vladi Alenke Bratušek, trenutno pa na Mestni občini Ljubljana vodi urad za mladino.

»Svetniki bodo ravnali po svoji vesti, ko bodo odločali, koga bodo podprli,« meni predsednik programskega sveta Miran Zupanič. Na pomisleke, da nad razpisom visi senca dvoma zaradi nerazrešenega zapleta z Natašo Pirc Musar, pa odgovarja: »Kakšen je položaj Nataše Pirc Musar, je stvar interpretacije. Programski svetniki smo se znašli med Scilo in Karibdo. Scila je nejasno pravno stanje zaradi zapleta z Natašo Pirc Musar, Karibda pa iztekajoči se Fillijev mandat. Če ne bi šli v razpis, bi lahko javna RTV ostala brez generalnega direktorja. Spet bi morali imenovati vršilca dolžnosti. Takšno začasno stanje pa onemogoča normalno vodenje tako velike in pomembne ustanove, kot je RTV Slovenija.«

Stabilno vodenje

Zupanič še dodaja, da se Nataša Pirc Musar nikoli ni obrnila nanj, sam pa ni dolžan spremljati vseh postopkov, ki jih posamezniki vodijo proti RTV Slovenija. »Če bi to storila, bi prisluhnil njenim argumentom. Ne zdi pa se mi primerno, da kot predsednik programskega sveta dam pobudo za srečanje, saj bi s tem ustvarjal vtis, da sprejemam njene trditve. Programski svet mora upoštevati razlago pravnikov, ki so dovolj relevantno poudarili, da novi razpis ni sporen, saj iz odločb, ki so jim bile dane, ne izhaja, da je bila imenovana za generalno direktorico oziroma da bi bilo to imenovanje po vseh zapletih in preobratih še vedno veljavno.« Trajno stanje negotovosti v javnem zavodu s proračunom 126 milijonov evrov je škodljivo za njegovo delovanje, dodaja. »Vodenje je destabilizirano že od leta 2014, to pa ni v javnem interesu.«

Zaposleni in javnost od novega vodstva pričakujejo spremembe, toda te, kot poudarjajo poznavalci, niso možne brez vizije, prioritet in finančne stabilnosti. Stroški ustvarjanja vsebin naraščajo, prihodki pa zaradi manjšega priliva oglasnega denarja padajo. Generalni direktor bo zato moral poskrbeti za vzdržen finančni načrt, obenem pa sodelavcem omogočiti, da bodo ustvarjali kakovosten, aktualen in zanimiv program. Zidove news centra bo moral tudi vsebinsko osmisliti, poleg tehnične opreme pa poskrbeti še za delovne procese in kadre.