Projekt Hydronet: kakovost vode bodo merili roboti

Plavajoči robot za nadzorne meritve je združil znanje mikrobiologije, nuklearne biologije in elektrotehnike.

Objavljeno
13. januar 2012 11.29
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Most na Soči – Slovenski znanstveniki so s pomočjo italijanskih kolegov včeraj na mostarskem jezeru predstavili novost, ki bo občutno izboljšala monitoring voda. Plavajoči robot za nadzorne meritve je združil znanje mikrobiologije, nuklearne biologije in elektrotehnike.

Tri leta trajajoči projekt Hydronet, za katerega je EU namenila 3,5 milijona evrov, se je tako iz laboratorijske faze prevesil v testno. Dva plavajoča robota bosta poleg lažjega zbiranja podatkov obenem tudi precej pocenila klasične meritve, ki so jih strokovnjaki izvajali do zdaj. Nova tehnologija bo na podlagi mreže senzorjev, ki so sposobni zaznati različne kemične in fizikalne parametre v vodi, strokovnjakom omogočila več podatkov na več mestih in lažjo interpretacijo.

»To je napredna tehnologija, ki je velik dosežek za slovenske raziskovalce,« je dejala Milena Horvat, vodja oddelka za okoljske študije na Inštitutu Jožefa Stefana, medtem ko so znanje prispevali še znanstveniki Inštituta za fizikalno biologijo in gradbene fakultete. Plavajoče robote bodo testirali še na morju, ustjih rek, naravnih, umetnih jezerih in lagunah, medtem ko tehnologija še ni primerna za monitoring hitrejših rek, kjer pa bi senzorje lahko vgradili v fiksne boje.

V okviru projekta bodo razvijali dve vrsti satelitsko vodenih robotov, ki bodo vzorce neprestano pobirali in analizirali 12 ur in medtem premagali od 15 do 20 kilometrov. Tehnološko najbolj napreden del dva metra velikega robota je biosenzor, ki je strokovnjakom predstavljal velik izziv. »Sposoben je izmeriti biološko dostopno živo srebro v vzorcu vode in hkrati splošno toksičnost vode. Velika prednost biosenzorja pred drugimi napravami je že to, da je trenutno edini na svetu vključen v takšnega robota,« je pojasnil Tomaž Rijavec z Inštituta za fizikalno biologijo.

Plavajoči robot je naprednejša verzija od klasične tehnologije merjenja voda. Foto Blaž Močnik