Projekt PANGeA za kakovostno staranje

Projekt ugotavlja, da tudi z miselno aktivnostjo povečujemo fizične telesne zmožnosti.
Objavljeno
20. november 2012 15.01
Posodobljeno
20. november 2012 17.00
Splona bolninica Izola
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Raziskovalni projekt PANGeA je eden od evropsko financiranih programov, s katerim razvijajo znanje in tehnologijo, ki bo v pomoč pri zagotavljanju kakovostnega staranja, pri rehabilitaciji dalj časa ležečih bolnikov, a tudi v korist preveč zasedenim generacijam.

Nosilci triletnega projekta, vrednega 1,3 milijona evrov, so projekt včeraj predstavili v Kopru. Tri občine, štiri univerze iz Slovenije in Italije, predvsem pa Inštitut za kineziološke raziskave ZRS, Univerze na Primorskem (kot glavni nosilec), Inštitut za varovanje zdravja in Splošna bolnišnica Izola so doslej opravili že vrsto raziskav in meritev. Med drugim so preučili skupino 24 starejših (in mlajših) ljudi, ki so v eksperimentu 14 dni mirovali.

Postavili bodo spletni portal, organizirali 20 izobraževalnih seminarjev

Ker je Inštitut za kineziološke raziskave iz Kopra podobne raziskave že opravljal za Evropsko vesoljsko agencijo, so potrdili spoznanje, da določene miselne aktivnosti pomagajo pri učinkovitejši in hitrejši obnovi gibalnih (fizičnih) telesnih funkcij. K temu prispeva tudi ustrezna visoko proteinska dieta (ki pospešeno regenerira mišice in kosti) in ustrezne gibalne vaje.

Naloga projekta je razviti programe in modele za hitrejšo obnovo gibalnih funkcij in neodvisnost po določenih operacijah (kolka, predvsem). Predstavili so mobilni laboratorij, s katerim bodo merili gibalne in vitalne sposobnosti, v Sloveniji in Italiji bodo s tem laboratorijem izmerili 1000 starostnikov, zabeležili stanje njihovih gibalnih značilnosti in opravili promocijske akcije o zdravem gibanju za kakovostno staranje, postavili bodo spletni portal, organizirali 20 izobraževalnih seminarjev za tiste, ki bodo vodili vadbo starejših.

V Kopru, Ljubljani, Kranju, Trstu, Vidmu in Ferrari pa bodo do oktobra 2014 postavili šest parkov s trenažerji za starejše. Projekt traja od oktobra 2011 do oktobra 2014. Cilj je kakovostnejše življenje starejših, hitrejša rehabilitacija in zniževanje stroškov zdravstvene oskrbe.