Promenado najedajo rolkarji in vreme

Krhek projekt: Mestnega središča so se lotili vandali, nato vremenske razmere.

Objavljeno
31. december 2014 21.54
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje – Le štiri mesece po odprtju velenjske Promenade, prenovljenega dela samo pešcem namenjenega središča mesta, so z Mestne občine Velenje sporočili, da se bodo morali spomladi že lotiti popravil. S Promenado, ki sprva ni bila všeč niti nekaterim urbanistom, občani pa se nanjo še privajajo, so same težave.

»Na velenjski Promenadi so se pojavile razpoke,« so sporočili z občine. Gre za poti iz betonskih plošč, ki se krčijo in zato pokajo. To je predvidel tudi projektant in je zato načrtoval urezovanje dilatacij, vendar to ni zadostovalo. »Izvajalec del je bil o razpokah že obveščen, vendar zaradi vremenskih razmer sanacija zdaj ni mogoča. Pešpoti bodo sanirane spomladi v okviru garancije, ki jo je izvajalec dal ob zaključku del,« pravijo na Mestni občini Velenje.

Na občini so imeli druge vrste težav s Promenado in amfiteatrom na obeh bregovih reke Pake že novembra. Takrat so ugotavljali, da na Promenadi nastajajo poškodbe zaradi vandalizma in rolkarjev. Občane so pozivali, naj vsakogar, ki bi uničeval v belem betonu zgrajeno Promenado, prijavijo mestnim redarjem.

Toda Velenjčani se medtem na spletnih forumih vse od avgustovskega odprtja promenade nad njo pritožujejo. Opozarjajo na sporno varnost stopničastih betonskih bregov Pake, umazanijo in vejevje, ki jo reka odlaga na spodnjih stopnicah, na pokanje prozornih ograjnih plošč in napovedujejo, da bo tudi beli beton zaradi vpliva padavin kmalu videti umazan.

Projekt Promenada, v okviru katerega so zgradili garažno hišo, je del projekta urejanja ožjega središča Velenja in ga imenujejo Lepi center. Promenado je projektiral arhitekt Dean Lah iz biroja Enota, s podizvajalci pa sta jo zgradila podjetji HTZ Velenje in RGP Velenje. Velenje je zanjo dobilo 1,96 milijona evrov evropskih sredstev, 0,32 milijona evrov iz državnega proračuna, mesto pa je dodalo še 0,91 milijona evrov. Celoten projekt je tako stal malo več kot 3,1 milijona evrov, zdaj pa ga bo že treba popravljati.