Promet po železniški progi Divača–Koper znova stekel

Proga je bila od sobote zaprta zaradi dokončne sanacije po junijski nesreči tovornega vlaka pri Hrastovljah.

Objavljeno
13. avgust 2019 21.33
Posodobljeno
13. avgust 2019 21.33
Odprtje proge je bilo predvideno za 10. uro, a se je zamaknilo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
STA
STA
Železniško progo Divača-Koper so danes ob 19.40 ponovno odprli za promet, so sporočili s Slovenskih železnic. Odprtje je bilo predvideno za 10. uro, a se je zamaknilo.

Proga je bila od sobote zaprta zaradi dokončne sanacije po junijski nesreči tovornega vlaka pri Hrastovljah, v kateri je izteklo približno 11.000 litrov kerozina.

Nesreča 25. junija je ohromila železniški promet iz koprskega pristanišča, razkrila pa tudi ranljivost vodnih virov v Sloveniji. Z namenom maksimalnega zmanjšanja okoljske škode so Slovenske železnice na kraju nesreče takoj izkopale 160 kubičnih metrov materiala, v katerem bi bil lahko kerozin. Progo so za promet ponovno odprli 29. junija.


 

Zamenjali 150 metrov železniškega tira


Minulo soboto so začeli še z dokončno sanacijo proge, v okviru katere so zamenjali 150 metrov železniškega tira v predoru Dol, ki je bil po nesreči postavljen za odvijanje železniškega prometa z zmanjšano hitrostjo. Med drugim so uredili tudi dodatno odvodnjavanje pod železniškim tirom in namestili dodatne zaščitne ponjave.

Kot je v ponedeljek poročala TV Slovenija, jih bodo dela po trenutnih izračunih stala 1,5 milijona evrov. K temu znesku je treba zaradi popolne zapore proge prišteti še izpad prihodkov, ki znaša več kot milijon evrov dnevno.

Medtem Slovenske železnice še naprej izvajajo monitoring morebitnega onesnaženja vode s kerozinom, pristojni vse od nesreče iščejo tudi nov vodni vir za Kras in Istro.