»Svoboda je najpomembnejše od vsega«

Ob prazniku priključitve Primorske k matični domovini je bilo slovesno v Postojni.

Objavljeno
17. september 2016 18.29
Proslava
Sara Zupan
Sara Zupan
Dogodek, ki sta ga letos organizirala Občina Postojna in Združenje borcev za vrednote NOB, se je pričel ob 11. uri s sprevodom praporščakov. Na velikem odru pred postojnskim PTC Primorka je najprej spregovoril župan občine Postojna Igor Marentič. Ta se je v svojem govoru spraševal, kaj je domovina. »Domovina je predvsem v naših srcih. Postojna je bila vedno na prepihu narodov in držav, zato ljudje v teh krajih danes lažje razumemo drugačnost. Primorska so ljudje odprtega uma,« je poudaril župan. »Naredimo svet takšen, kot je naša domovina - lep in prijazen.«

Predsednik Zveze združenj borcev NOB Jerko Čehovin je izpostavil staro rimsko reklo, ki drži še danes: »Svoboda je najpomembnejše od vsega. Naši očetje in stari očetje so to vedeli. Niso veliko govorili, za njih so bila pomembna predvsem dejanja.«

Zgodovinar Borut Klabjan, predstavnik zamejskih Slovencev, je postavil dogajanje, ki mu je bila proslava namenjena, v zgodovinski okvir. Poudaril je, da se zgodovina Primorske ne tiče samo Primorcev, ampak je stvar narodnega vprašanja vseh Slovencev.

Slavnostni govornik na proslavi je bil dr. Matjaž Kmecl, ki je z iskrivimi in gorečimi izjavami večkrat privabil nasmeh na usta poslušalcev in izzval veliko glasnega strinjanja in aplavzov. »Če bi bil Trubar,« je začel svoj govor, »bi rekel, moji ljubi Primorci, tudi tisti, ki ste to samo za en dan. Primorci ste se sami, po svoji volji in s svojim ponosom, vrnili Sloveniji.« Spomnil je, kakšne grozote so se dogajale med vojno in kako neustrašni so bili naši rojaki. »Otroci so skrivali ranjene borce, ker je odraslih primanjkovalo, mnogi so pri tem padli, bili ustreljeni. Med Slovenci se je nabralo 12.000 partizanskih pesmi. Preprosta Vipavka je napisala pesem o nekem ranjenem fantu, v kateri pravi: »Mama, glej ga, Kristusa, za nas izkrvavelega.« Brez njih bi bili invaliden, zagrenjen narod. Rad bi videl naše osamosvajanje brez Primorcev!« Kot je še spomnil Kmecl, smo si s tem vrnili tudi Triglav - po rapalski pogodbi smo ga smeli imeti le polovico.

V kulturnem programu so se predstavili Boris Cavazza, postojnska glasbenika Drago Mislej - Mef in Matic Marentič, na odru pa sta bila ves čas prisotna tudi pevski zbor in orkester; dogodka se je udeležilo veliko političnih predstavnikov, med njimi tudi predsednik države Borut Pahor. Vreme je bilo dogodku naklonjeno vse do izteka proslave, ko je začelo močno deževati. Prav zaradi neugodnega vremena je bil popoldanski kulturno-družabni program močno okrnjen, večerni rock koncert, ki naj bi se začel ob 20.00, pa bo v primeru dežja prav tako odpovedan. Kljub slabemu vremenu se je dogodka udeležilo okrog 10.000 ljudi.