Protest Pirančanov zaradi parkirnega kaosa

Pirančani zahtevajo ukinitev kaznovanja zaradi napačnega parkiranja, saj kronično primanjkuje parkirišč v mestu.

Objavljeno
23. avgust 2019 18.23
Posodobljeno
24. avgust 2019 14.19
Armando Đurđevič je organiziral protest. FOTO: Jože Suhadolnik
 Armando Đurđevič je Pirančan, ki je danes dopoldne organiziral protest, s katerim so želeli prebivalci starega mestnega jedra opozoriti na nevzdržne razmere, predvsem zaradi kazni, ki jih dobivajo za napačno parkiranje. Ne glede na to, da v poletnem času v Piranu kronično primanjkuje parkirnih mest.

Sprva so nameravali celo zapreti cesto, a so se potem odločili, da bodo s plakati na svojih vozilih pred vhodom v mesto in s krožno vožnjo do Bernardina opozorili na svoje težave.

»Represija je zdesetkala vrste tu stanujočih družin.«

Armando Đurđevič


image
Protest v Piranu. FOTO: Nataša Čepar


Đurđeviča so sicer včeraj povabili na pogovor na piransko občino, ki se ga je udeležil tudi piranski župan Đenio Zadković, direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič in predsednica piranske krajevne skupnosti Zora Mužinić.

Kot sta po sestanku povedala Đurđevič in Mužinićeva, so jim na občini obljubili, da Pirančanov, ki imajo dovolilnico za parkiranje v starem mestnem jedru, a ne najdejo prostega parkirišča, redarji ne bodo kaznovali s plačilnim nalogom, pač pa le z opominom. Prostih mest poleti sicer ni niti na parkirišču Fornače.

image
Piran in avtomobili: nočna mora! FOTO: Nataša Čepar


image
Armando Đurđevič. FOTO: Jože Suhadolnik
Đurđevič je povedal, da je imel v zadnjih štirih letih za 10.000 evrov kazni zaradi napačnega parkiranja, zaradi česar so mu celo blokirali račun. Đurđevič je večino dolga do občine sicer poravnal, a ima te »represije« zdaj dovolj.

»Dejstvo je, da poleti nimamo kje parkirati, ker si dejansko tukaj živeči delimo tistih par sto parkirišč z ostalimi stalno prijavljeni fiktivnimi meščani,« meni sogovornik, pri čemer misli na vikendaše. Opozarja tudi na odlašanje z revizijo in ukinitev dovolilnic za parkiranje, do katerih so se po njegovem dokopali nekateri posamezniki, ki uživajo »nedopustne privilegije«, pa tudi na načrtovano ukinitev parkirišč meščanom (domnevno zaradi prihodnjega centra Medicor na Vrtni ulici) ter na nerazumevanje parkirnih potreb - ter prihodnjega obstoja - mestnih šol.

»Represija je zdesetkala vrste tu stanujočih družin. Zaslužimo si urejen nadzor in sistematičnost podeljevanja dovolilnic, predvsem pa označena parkirišča za vozila Pirančanov,« je sklenil v svojem pozivu Đurđevič ter poudaril zahtevo po enakih pravilih za vse in za garažno hišo »po meri Pirančanov in Pirana«.