Protestniki z baklami obkolili parlament

Protestniki, med katerimi so nekateri nosili tudi bakle, so obkolili parlament, pri čemer so jim policisti preprečili, da bi naredili celoten krog.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Na današnjem 22. petkovem protestnem shodu v Ljubljani se je množica protestnikov odpravila pred parlament, kjer DZ obravnava interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa. Poleg njegovega odhoda so zahtevali odstop vlade v celoti, stavbo parlamenta pa obkolili z baklami, s čimer so želeli pokazati, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

Organizatorji protestov so spomnili, da je danes v parlamentu obravnava interpelacije zoper Hojsa, ki je nepreklicno odstopil, a nato ostal na položaju, saj premier Janez Janša ni odprl kuverte z njegovo odstopno izjavo. Po njihovem mnenju Hojs ni primeren za vodenje notranjega ministrstva, saj naj bi prekoračil pooblastila.

Petkovi protivladni protesti 18.09.2020 Foto Blaz Samec
Petkovi protivladni protesti 18.09.2020 Foto Blaz Samec


Množica protestnikov v Ljubljani se je po zboru na Prešernovem trgu tudi tokrat odpravila na Trg republike, kjer so ob piščalkah in ragljah odmevali vzkliki Ulice so naše in Vlada pada. Jaša Jenull je dejal, da ne bodo dopustili kraje naše države. Njihova glavna zahteva so predčasne volitve po odstopu vlade. Monika Weiss je dodala, da danes ne bomo videli niti minimuma politične kulture. Jenull je nadaljeval z vprašanjem: »Je normalno, da minister, ki je nepreklicno odstopil, še sedi tam notri (v parlamentu)?« Zatrdil je, da to ni minister, ki lahko ostane, ampak bi moral danes odstopiti in zaključiti zadevo. 

»Mi nismo hlapci, pa tudi hlapci imajo dovolj in požgejo grad. Mi ne bomo požigali parlamenta,« je dejal.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Protestniki, med katerimi so nekateri nosili tudi bakle, so nato obkolili parlament, pri čemer so jim policisti preprečili, da bi naredili celoten krog. S tem so sicer želeli protestniki pokazati, da so politiki v njihovi lasti, in ne obratno, kajti v Sloveniji ima oblast ljudstvo. Vladajočim so sporočili, da bo »ogenj gorel«, dokler se ne spremenijo reči na bolje. 

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Petkovi protivladni protesti 18.09.2020 Foto Blaz Samec
Petkovi protivladni protesti 18.09.2020 Foto Blaz Samec


Okoli parlamenta so protestniki zapeli tudi himno ter med drugim vzklikali Policija povsod in Pravice nikjer. Nato so se spet zbrali pred vhodom v parlament, kjer jih je nagovoril tudi Ivan Gale, ki jih je podprl in pozval k uporu.

Pozno zvečer se je pred vrati parlamenta pojavil minister Zdravko Počivalšek in bil deležen žvižgov in neodobravanja množice, ki je čakala na konec seje v paramentu. 



FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Protest jutri v Anhovem


Protestniki so opozorili še na težave v Anhovem, kjer oblast daje prednost kapitalu in ne zdravju ljudi in čistemu okolju. Zato bo jutri tam protest. Opozorili namreč so, da pri sežigu v tovarni nastajajo rakotovrne snovi, kar je po njihovem mnenju zločin. »Od 1966 niso uspeli zagotoviti zdravega okolja. Ljudem in okolju je tam vse slabše, Salonit pa ima vse več dobička,« navajajo protestniki in dodajajo, da so za stanke odgovorne vse politične stranke.

FOTO: Borut Tavčar
FOTO: Borut Tavčar
»Katastrofalna zakonodaja avstrijsko-italijanski cementarni in sosežigalnici Salonit Anhovo dopušča mnogokrat večje izpuste strupenih snovi, kot je to dovoljeno sežigalnicam. Namesto, da bi politika varovala azbestne bolnike in sanirala zastrupljeno dolino, jih dodatno zastruplja. Sosežig odpadkov povzroča povečano pojavnost določenih vrst raka, onesnaženi so zrak, voda in zemlja. Lokalna zelenjava in sadje vsebujejo toksične snovi iz dimnikov. Salonit Anhovo je korporacija, ki ne plačuje davka od dobička, je tudi ena največjih porabnic elektrike v Sloveniji, ki jo plačuje po sramotno nizki ceni. Tudi koncesija za izkop surovin je sramotno nizka. Poleg tega nima vedno obsežnejši sosežig odpadkov prav nobenega vpliva na ohranjanje delovnih mest, ima pa vpliv na dobičke tujih lastnikov. Salonit Anhovo črpa vodo za prebivalce iz reke Soče, kamor tudi spušča odpadne vode,« so pojasnili organizatorji protestov.

Komentarji: