Performeji na protestu uprizarjali politike

Protestniki so zahtevali odstop vlade in izboljšanje stanja v domovih za ostarele.

Objavljeno
07. avgust 2020 18.45
Posodobljeno
07. avgust 2020 22.10
Protestniki so s performansom uprizorili politike. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Borut Tavčar, Mirt Bezlaj
Borut Tavčar, Mirt Bezlaj
Danes ob 19. uri se je na Prešernovem trgu že šestnajstič zaporedoma pričel protest proti vladi. Shod je potekal v znamenju nasprotovanja odnosu vlade do starostnikov in stanju v domovih za starejše občane.

»Stroka ni upoštevana, kar ogroža zdravje in življenja najbolj rizičnih skupin,« so zapisali organizatorji dogodka na družbenih omrežjih. Obregnili so se tudi ob stranko Desus, ki se po mnenju protestnikov »raje kot z zdravstveno politiko v domovih za starejše ukvarja s prikrivanjem korupcije lastne predsednice Aleksandre Pivec

Protestnike so na poti po Ljubljani spremljali performerji, ki so na različnih krajih po Ljubljani uprizarjali vidne politike na počitnicah. Protestniki so jih odpeljali s seboj, tudi v kontejner, v kakršnem naj bi zdravili starostnike. Performans se je končal s simbolno smrtjo politikov, saj kontejner, kot opozarjajo protestniki, ni primeren za zdravljenje. Predsednica društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden in Jaša Jenull sta nagovorila protestnike in opozorila na problematiko stanja v domovih za upokojence. Prebrano je bilo tudi pismo stanovalcev v domovih, ki opisuje nevzdržne razmere. 

Protestnega shoda se je po neuradnih ocenah udeležilo več kot tisoč ljudi. Minil je mirno. 

V Izoli podporniki vlade napadli Galeta in novinarje

Poročanje o občinskem plačilu prenočitev ministrici Aleksandri Pivec je na ulice pognalo številčne Izolčane. Prisoten je bil tudi žvižgač Ivan Gale. Ko je novinarka RTV Sandra Boršič z njim snemala pogovor, ju je verbalno napadlo osem podpornikov vlade, domnevno jih je vodil izolski občinski svetnik SDS in predsednik lokalnega odbora SDS Leopold Žolgar. Eden izmed njih je Galeta napadel tudi fizično. Napadli tudi radijsko novinarko Tjašo Škamperle in ji poskušali iztrgati mikrofon ter svetnika Levice, je na svojem facebook profilu zapisala novinarka RTV Eugenia Carl


image
Petkovi protivladni protesti. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Potek protesta


20.35 Shod se je končal. Jenull je ponovno poudaril, da bodo vztrajali do odstopa vlade.

image
Politiki v kontejnerju. FOTO: Borut Tavčar/Delo
 

20.30 »Starostnikom je potrebno zagotoviti zdravljenje v bolnišnicah, ne v kontejnerjih,« zahtevajo protestniki. 

20.20 Protestniki so pred kontejnerskim terminalom blizu Pionirskega doma, ki simbolizira bolnišnične kontejnerje za ostarele. Govorci berejo pismo prebivalcev domov za starejše, ki poudarjajo, da imajo na voljo premalo prostora in osebja. »Delate nam največjo krivico, kar smo jih doživeli,« so zapisali. 

image
Zdravka Počivalška je v performansu brcnila krava. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


20.10 Igralci so uprizorili Aleša Hojsa in Andreja Vizjaka na Balatonu, kjer je voda po besedah Jenulla »okužena z virusom fašizma.«

image
Aleš Hojs in Andrej Vizjak na Balatonu. FOTO: Borut Tavčar/Delo


20.00 Performerji so zaigrali Jelka Kacina in Milana Kreka na počitnicah na Hrvaškem. 

image
Milan Krek in Jelko Kacin na hrvaškem morju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


19.50 Protestniki hodijo po Dunajski cesti. »Minister Vasko Simoniti pozna le kulturo pitja,« vpije Jenull. 

image
»Edina kulturo, ki jo ima v mislih Vasko Simoniti je kultura pitja, menijo protestniki.« FOTO: Borut Tavčar/Delo


19.45 Performerji so uprizorili Janeza Janšo, Mateja Tonina in Tomaža Gantarja, kako so se zaplezali na poti na Triglav. 

image
Janez Janša, Matej Tonin in Tomaž Gantar so se zaplezali na Triglavu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


19.40 Kljub poletju je po naših ocenah prisotnih več tisoč protestnikov. 19.30 Protestniki so s transparentom odšli po Miklošičevi ulici. 

image
Protest je bil dobro obiskan. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


19.25 Starejši so najbolj nezaščiteni kljub temu, da imajo stranko v koaliciji, poudarja Jenull.

19.20 Poslovna direktorica Pediatrične klinike v Ljubljani predsednica društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden je v nagovoru množici dejala, da ni bil sprejet še noben dober sklep v podporo starejših. Domovi za starejše ne smejo postati najcenejše bolnišnice, poudarja in meni, da gre za kršenje pacientovih in človekovih pravic. 

19.16 Jaša Jenull, eden najvidnejših protestnikov, je nagovoril množico. Izrazil je veselje, da je protestnikov še vedno mnogo. »Med tem, ko vlada uživa, načrtuje, da se upokojence strpa v kontejnerje. Vztrajali bomo do konca!«19.15 Policisti protestnike opozarjajo, naj vzdržujejo varnostno razdaljo. 19.10 Geslo današnjega protesta je »Smrt kontejnerjem!« V kontejnerjih naj bi namreč obravnavali starejše okužene občane. 19.05 »Festivalska ekipa z nefestivalskim performansom udira v ljubljanski prostor,« sporoča KUD Transformator. Protest bodo danes spremljali performansi. Videti protestnico našemljeno v ministrico Aleksandro Pivec. 

image
Uprizoritev Aleksandre Pivec. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


19.00 Protestniki se zbirajo na Prešernovem trgu.