Promet na največjem slovenskem mejnem prehodu brez posebnosti

Z včeraj na danes je prehod Gruškovje ob vstopu in izstopu prečkalo 12.000 vozil, kar je običajno za poletno sezono.
Fotografija: Prometno-informacijski center je za vikend pričakoval zelo veliko gostoto prometa na slovenskih cestah, saj bo poleg izteka počitnic v nekaterih državah s ponedeljkom poteklo tudi prehodno obdobje pred uvedbo karantene za slovenske dopustnike, ki se vračajo iz Hrvaške. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Prometno-informacijski center je za vikend pričakoval zelo veliko gostoto prometa na slovenskih cestah, saj bo poleg izteka počitnic v nekaterih državah s ponedeljkom poteklo tudi prehodno obdobje pred uvedbo karantene za slovenske dopustnike, ki se vračajo iz Hrvaške. FOTO: Blaž Samec/Delo

Zaradi poostrene avstrijske kontrole prometa je bila dopoldan pred predorom Karavanke proti Avstriji kar dvanajstkilometrska gneča. Razmere so se zatem preko dneva umirile.

Preusmeritve na druge prehode niso več potrebne, so sporočili gorenjski policisti. Za smer Avstrija preko Gorenjske so znova svetovali Karavanke. Državljani Avstrije pa lahko uporabijo tudi Korensko sedlo in Jezersko.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je Avstrija včeraj zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom na Hrvaškem uvedla nov odlok, po katerem se morajo vsi potniki, ki so bili na Hrvaškem in želijo potovati skozi Avstrijo, da bi dosegli svoje matične države, na meji registrirati pri zdravstvenih organih.



Na policiji so za STA pojasnili, da slovenska policija ni bila obveščena o spremembi načina dela avstrijskih organov ob vstopu v Avstrijo. Pripravljeni so bili na zastoje v običajnih okoliščinah, nikakor pa ne na tako počasen in omejevalen način dela avstrijskih organov.

Ker je bilo v večernem času pričakovati pred Karavankami večje število tovornih vozil, so opozarjali, da lahko to privede do daljših zamud za vse voznike. Zato so voznikom svetovali prestavitev poti na ugodnejši čas ali pa obvoz preko Šentilja proti Avstriji.

Po podatkih Darsa je povprečna prepustnost predora med 900 in 1000 vozili na uro, ob običajni mejni kontroli gre skozi predor na uro 600 vozil, v soboto pa so jih spustili le približno 50. Ekipe Darsa so ponoči potnikom, ki so čakali pred mejo z Avstrijo na Karavankah, delile vodo.


 

Večino slovenskih dopustnikov so pričakovali danes in jutri


Prometno-informacijski center je za vikend pričakoval zelo veliko gostoto prometa na slovenskih cestah, saj bo poleg izteka počitnic v nekaterih nemških deželah in na Nizozemskem s ponedeljkom poteklo tudi prehodno obdobje pred uvedbo obvezne 14-dnevne karantene ob vstopu v državo za tiste slovenske državljane, ki so trenutno na Hrvaškem. Na Hrvaškem je namreč še vedno več deset tisoč slovenskih turistov.

Čakalna doba na vstop v državo na največjem mejnem prehodu Gruškovje je bila čez dan nekaj časa do dve uri, po podatkih, ki jih je okoli 18. ure sporočila Anita Kovačič Čelofiga s Policijske uprave Maribor, pa je bila tedaj le še pol ure. Med potniki so tudi danes prevladovali tuji državljani. Z včeraj na danes je sicer prehod Gruškovje prečkalo 12.000 vozil (vstop in izstop), kar je običajno za poletno sezono.

FOTO: Tadej Regent/Delo
FOTO: Tadej Regent/Delo


Promet je tudi na drugih mejnih prehodih s Hrvaško čez dan potekal brez večjih čakalnih dob, večjo gnečo pri vstopu v državo pričakujejo jutri, so sporočili koprski policisti. Dodali so še, da je bil promet na naših mejnih prehodih, tako na vstopu kot tudi na izstopu, veliko manjši od prometa na primerljiv vikend v lanskem letu (na vstopu na mejnih prehodih Jelšane in Dragonja za približno petdeset odstotkov manj prometa, na izstopu pa tudi do sedemdeset odstotkov manj). Na mejnem prehodu Jelšane je bilo včeraj na vstopu skoraj polovica potnikov Slovencev, na mejnem prehodu Dragonja pa so Slovenci predstavljali le približno dvajestodstotni delež potnikov.

Preberite še:

Komentarji: