Proti dvigu cen oskrbe v domovih za starejše

Poziv Levice – vlada in parlament naj zavrneta dvig cen oskrbe.

Objavljeno
14. januar 2020 13.00
Posodobljeno
14. januar 2020 13.50
Spremembe minimalne plače niso vzrok za cene storitev v domovih za starejše, opozarja Levica. FOTO: Voranc Vogel
Ljubljana – Kot je bilo napovedano, so se v nekaterih domovih za starejše s 1. januarjem povišale cene oskrbe. Stranka Levica poziva vlado, naj nemudoma zavrne vloge za dvig teh cen v domovih, kot poslansko pobudo pa so jo poslali tudi predsedniku državnega zbora.

Levica vlado poziva, naj nemudoma zavrne vloge za dvig cene oskrbe v domovih za starejše. Levica: »Spremembe minimalne plače niso vzrok za cene storitev v domovih za starejše, temveč zgolj dajejo legitimnost za povečan dvig. Ta legitimacija svojo pravno formo najde v pravilniku o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev. Za izredni dvig cen torej ni kriva minimalna plača, temveč pravilnik, ki omogoča prevlado profitnega interesa na področju socialnega varstva.Valiti krivdo za dvig cen na slabo plačan in preobremenjen kader je enostavno sramotno, poudarja Levica.

Pravilnik omogoča tudi, da koncesionarji privilegirano zaračunavajo (za kar 28 odstotkov) višje cene storitev, kar ustvarja nepotrebno konkurenco na področju, kjer bi morala veljati solidarnost. Zato je valiti krivdo za dvig cen na slabo plačan in preobremenjen kader enostavno sramotno.«

 

Kje je zakon o dolgotrajni oskrbi

Ob tem opozarjajo, da ministrstvo za zdravje še ni pripravilo zakona o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi uredil to področje. V Sloveniji, kot navajajo, kar 160.000 upokojencev prejema mizerno pokojnino, torej nižjo od praga revščine, torej si ti ne morejo privoščiti niti obstoječih cen v domovih za starejše. To pomeni, da naš pokojninski sistem ne zagotavlja socialne varnosti večjemu delu upokojenske skupine.

Levica poziva vlado, da nemudoma zavrne vloge za dvig cene oskrbe v domovih za starejše in posebnih zavodih in da nemudoma »dajo na mizo« zakon o dolgotrajni oskrbi. 


Zato Levica poziva vlado, da nemudoma zavrne vloge za dvig cene oskrbe v domovih za starejše in posebnih zavodih in da nemudoma »dajo na mizo« zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo omogočil, da bo oskrba univerzalna in nediskriminatorna, delavci, ki delajo v oskrbi pa pošteno plačani.