Proti Salonitu s strokovnjaki

Civilna iniciativa, ki že dalj časa opozarja na domnevno prekomerno onesnaževanje okolja cementarne, je prerasla v društvo

Objavljeno
27. maj 2015 21.43
željan salonit
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Anhovo – Civilna iniciativa, ki že dalj časa opozarja na domnevno prekomerno onesnaževanje okolja naše edine preostale cementarne Salonit Anhovo, je prerasla v društvo, toda obtožbe in cilji ostajajo enaki: širšemu okolju zagotoviti zdravo okolje, družbo pa »potrpežljivo napasti z argumenti strokovnjakov«.

»Ne želimo podajati neutemeljenih dejstev. Vemo pa, da se praši, da je v ozračju vonj po nekem plinu, toda brez podpisov strokovnjakov, ne bomo ničesar trdili,« je povedal predsednik društva EKO Anhovo in dolina Soče Mitja Bernik. Društvo se je zato povezalo s strokovnjaki s področja kemije, biologije, mikrobiotike in fizike. »Najbolj veseli bi bili, če bi dokazali, da so trditve Salonita točne, da smo sejali paniko brez osnov. Takrat bi se javno opravičili Salonitu, ampak nažalost dosedanje izkušnje niso dobre,« je dodal.

Društvo: Salonit manipulira

Opozoril je med drugim na to, da so delavci, ki rokujejo z odpadnimi pnevmatikami, cepljeni proti boleznim, ki jih prenašajo komarji, »To po našem tolmačenju pomeni, da Salonit priznava uvoz bakterijsko okuženih odpadkov.« Bernik še našteva, da trenutno Salonit skladišči gume na petih lokacijah, ki da nimajo dovoljenja agencije za okolje in so ponekod le nekaj metrov od bivalnih objektov. V društvu trdijo, da je družba s premišljenimi populističnimi ukrepi uspela ustvariti navidezen vtis vzorčno odličnega podjetja in se tako izognila dialogu z lokalno skupnostjo. Toda na osnovi raziskave društvo ugotavlja, da je Salonit generator kar 98 odstotkov vseh izpustov v zrak iz nepremičnih virov v občini Kanal. »Odločeni smo, da je negativnih vplivov na okolje in manipulacij v naši dolini dovolj in tega ne mislimo več tolerirati,« dodaja Bernik.

Salonit: vse je po predpisih

Salonit vztraja, da posluje skladno s predpisi. Trenutno okoljevarstveno dovoljenje velja še leta 2017. V družbi pojasnjujejo, da vplive na okolje merijo z obširno mrežo meritev: »Prostovoljno izvajamo dodatna spremljanja, ki jih zakonodaja ne opredeljuje. V sodelovanju z lokalnimi skupnostmi opravljamo poglobljene raziskave, ki jih zakonodaja ne predpisuje.« Občinskemu svetu in krajevnim skupnostim Salonit sicer pošilja redne mesečne meritve: »V pripravi je spremljanje dnevnih meritev na spletni strani. V maju smo organizirali tudi dneve odprtih vrat, ki je obiskalo preko 200 udeležencev, predvsem iz lokalnega okolja. Želimo si, da bi se tudi civilna inicativa pridružila konstruktivnemu dialogu v skupnosti.«