Protestniki proti fašizmu, nacionalizmu in rasizmu so napolnili ulice

Provladni rumeni jopiči, številni so povezani z neonacističnimi organizacijami, so se v podporo vladi zbrali pol ure pred protivladnimi protesti.
Fotografija: Protesti proti fašizmu, nacionalizmu, rasizmu in vladi. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Protesti proti fašizmu, nacionalizmu, rasizmu in vladi. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Tudi enajsto petkovo kolesarjenje proti vladi je bilo množično obiskano in je minilo mirno. Tokrat je bil protest uperjen proti fašizmu, nacionalizmu in rasizmu. 

Približno pol ure pred protivladnim protestom, ob 18.30, so se na Prešernovem trgu zbrali tako imenovani rumeni jopiči. Gre za nekaj deset podpornikov vlade, ki so se prvič pojavili na alternativni proslavi ob dnevu državnosti minuli teden. Anonimna skupina Vladozlom je sicer razkrila identiteto številnih izmed njih in predložila dokaze, da gre za vidne neonaciste. O povezavah med neonacisti v rumeni jopičih in vladajočo stranko SDS je danes pisal portal za raziskovalno novinarstvo Oštro. Protivladni protestniki so zato danes protestirali »proti fašizmu, nacionalizmu in rasizmu«. 

Tako imenovani rumeni jopiči. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Tako imenovani rumeni jopiči. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Protivladni protestniki so se nekaj ducatom tako imenovanih rumenih jopičev večinoma izognili, so pa s Prešernovega spomenika nadnje vzdignili lutko predsednika vlade Janeza Janše, ki z vrvicami v rokah rumene jopiče upravlja kot marionete. 



Policija je poskrbela, da do bližnjih srečanj med pripadniki obeh skupin ni prišlo. Protivladni kolesarji so zopet kolesarili po mestnem jedru in se nato zbrali na Trgu republike, ki danes prav tako ni bil ograjen. Vzklikali so gesla proti fašizmu in vladi ter razvili velikanski transparent s prečrtano svastiko v modri in rumeni barvi vladajoče stranke SDS. Sporočili so, da se bo protest nadaljeval prihodnji petek. 

Kronološki potek današnjega protesta proti vladi si lahko preberete spodaj:

20.50 Za konec enajstega petkovega protesta proti vladi so protestniki zapeli himno in skandirali: »Vlada pada!« Eden izmed najvidnejših protestnikov, režiser Jaša Jenull je napovedal, da se bodo protesti nadaljevali prihodnji petek.

20.48 Zamejski in primorski Slovenci so pozvali vse k protestu 13. julija proti obisku predsednika Boruta Pahorja na fojbi. Sporočajo tudi, da Pahorju ne priznavajo več, da je Primorec. 

20.45 Protest se zaključuje. Kljub shodu podpornikov vlade, med katerimi so bili neonacisti, je protest proti fašizmu minil mirno. 

Protest pred parlamentom. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Protest pred parlamentom. FOTO: Voranc Vogel/Delo


20.30 Na protestu je bilo kakor vselej več vidnih članov stranke Levica, opažen je bil Luka Mesec, pa tudi Tanja Fajon (SD).

20.17 Sindikat Mladi Plus na shodu zbira prostovoljne prispevke za pomoč protestnikom pri plačilu glob. 



20.15 Na Trgu republike so protestniki razvili velikanski transparent s prečrtano svastiko.

Protestniki so na Trgu republike razvili transparent proti nacizmu podpornikov vlade. FOTO: Miha Pribošič
Protestniki so na Trgu republike razvili transparent proti nacizmu podpornikov vlade. FOTO: Miha Pribošič


20.00 Trg republike je poln. Protestniki vzklikajo: »Za Zemljo, za ptice, za delavske pravice!« In: »Mi smo antifašisti!« Mladi za podnebno pravičnost so poskrbeli za glasbeno spremljavo. 

19.50 V središču Murske Sobote (pri spomeniku zmage na Trgu zmage) se je tokrat zbralo kakšnih petindvajset protestnikov, ki se ne strinjajo s politiko trenutne vlade in predvsem s potezami njenega predsednika Janeza Janše. Po petkih, ko se je na tem mestu zbralo tudi do petdeset in več kritikov vladne politike, sedaj število udeležencev postopoma upada. Temu se je prilagodila tudi policija, ki je tokrat na kraj dogajanja poslala le štiri policiste, ki se v dogajanje niso vmešavali. J.P.

Protest v Murski soboti. FOTO: Jože Pojbič
Protest v Murski soboti. FOTO: Jože Pojbič


19.48 Policija ne preprečuje prihoda na Trg republike. Trg se hitro polni. 

19.45 Med protestniki je vidna skupina zamejskih Slovencev, ki protestira proti predsednikovemu obisku fojb.

19.25 Protestniki se pomikajo po Prešernovi cesti. Z oken jim pojejo v spodbudo.

Protestniki proti vladi in fašizmu so prepravili ulice prestolnice. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Protestniki proti vladi in fašizmu so prepravili ulice prestolnice. FOTO: Voranc Vogel/Delo


19.15 Protivladni protestniki kakor ponavadi v velikem številu kolesarijo po Aškerčevi cesti. 

19.00 Protivladni protestniki so se zbrali na Slovenski cesti, provladni rumeni jopiči pa so zapustili Prešernov trg v spremstvu policije. 



18.50 Protestniki pozivajo, naj se izognejo fašistom na Prešernovem trgu in se proti vladi zberejo na Slovenski cesti. 

Provladni in protivladni protestniki na Prešernovem trgu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Provladni in protivladni protestniki na Prešernovem trgu. FOTO: Voranc Vogel/Delo


18.40 Okoli dva ducata podpornikov vlade se je zbralo na Prešernovem trgu, kjer vzklikajo: »Za narod!« Kljub napovedi, da jih na Prešernovem trgu ne bo, nekaj protivladnih protestnikov na provladne demonstrante vpije: »Odstranite se, nacisti!« Policija opozarja, naj držijo medsebojno razdaljo. 



18.30 Ob napovedanem pričetku shoda provladnih protestnikov jih je na Prešernovem trgu le peščica. Prisotne so tudi posebne policijske enote. Da bi se izognili konfliktom, so protivladni protestniki napovedali, da jih na Prešernovem trgu danes ne bo, ponovno bodo kolesarili po ulicah okoli Državnega zbora. Kljub temu jih je nekaj vendarle na Prešernovem trgu. 

Policisti na Prešernovem trgu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Policisti na Prešernovem trgu. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Komentarji: