Prva deklica v Celju, zelo živahno v mariborski porodnišnici

V ljubljanski porodnišnici so lani zabeležili skupaj 5807 porodov, rodilo se jim je 5972 otrok, od tega 3085 dečkov in 2887 deklic.

Objavljeno
01. januar 2019 09.43
Posodobljeno
01. januar 2019 16.35
Mala Jana z mamico Sonjo. FOTO: Špela Kuralt
STA, Š. K.
STA, Š. K.
Celje – Prvo rojstvo v novem letu so zabeležili v celjski porodnišnici. Tri minute po polnoči je na svet privekala 47 centimetrov velika in 2560 gramov težka Jana Drobne. Mamico Sonjo in očka Marjana je presenetila nekaj tednov prezgodaj, doma v Šmarju pri Jelšah pa Jano čakata 8 in 6 let stara bratca. V celjski porodnišnici so imeli v lanskem letu 1723 porodov.

image
Jana in očka Marjan in mamica Sonja FOTO: Špela Kuralt


Le štiri minute za njo je prav tako deklica privekala na svet v Kranju; popoldne ju je z mamico obiskal tudi župan MO Kranj, Matjaž Rakovec, izrekel čestitke in voščil tudi ostalemu osebju v kranjski porodnišnici.

Prvi deček pa se je 32 minut čez polnoč rodil v ljubljanski porodnišnici, kjer pa je še pred njim le 16 minut čez polnoč na svet prišla deklica. V največji slovenski porodnišnici v Ljubljani so se do 7. ure rodili trije otroci, ena deklica in dva dečka.

Bolj živahno je bilo v mariborski porodnišnici, kjer je bilo v prvi noči leta 2019 že pet rojstev, dveh deklic in treh dečkov. Prva je bila rojena deklica ob 00.35, prvi deček pa ob 2.57. V celjski porodnišnici, kjer so med vsemi porodnišnicami imeli prvo rojstvo v tem letu, so se sicer do 7. ure rodili trije otroci, prvi deček ob 2.23.

V Kranju sta se v prvi uri tega leta rodili dve deklici, v Brežicah deklica dve minuti čez 1. uro, v Slovenj Gradcu pa je poleg dečka, ki je bil rojen ob 00.33, zjutraj ob 7.29 na svet privekala deklica. V Novem mestu se je pet minut čez 6. uro rodil deček, prav tako deček se je ob 6.10 rodil v postojnski porodnišnici, ki jo je danes obiskal predsednik republike Borut Pahor in pozdravil dečka Gregorja ter čestital njegovi materi. Tudi drugim materam, bolnicam in osebju, ki so silvestrovo preživeli v bolnišnici, je Pahor zaželel vse dobro v novem letu.Predsednik republike je ob obisku porodnišnice v Postojni povedal, da je to običaj na prvi dan v letu, ki ga z veseljem opravi. »Danes je zunaj čudovit, sončen januarski zimski dan, ljudje so tukaj srečni, rodilo se je novo življenje. Vsi se sprašujemo, kaj jih čaka, želimo pa jim vse najboljše,« je dejal.

V porodnišnicah v Šempetru pri Gorici, Trbovljah, na Jesenicah, Ptuju, v Murski Soboti in Izoli na prva rojstva na prvi dan v letu 2019 še čakajo. Je bilo pa v porodnišnici v Izoli bolj živahno na zadnji dan v letu, ko so imeli šest rojstev, na Ptuju štiri. Nekaj otrok se je v slovenskih porodnišnicah rodilo pozno zvečer, tudi v zadnji uri leta 2018.

Unicef ocenjuje, da se bo na prvi dan novega leta v Sloveniji rodilo približno 55 novorojenčkov. Ti predstavljajo 0,014 odstotka od skupno 395.072 novorojenčkov, ki naj bi bili rojeni prvega januarja 2019 po vsem svetu. Prvi otrok se je najverjetneje rodil na otoku Fidži, zadnji pa se bo v ZDA.


Iz največje slovenske porodnišnice so sporočili, da je bilo na silvestrovo pri njih nekoliko manj živahno kot običajno, imeli so le osem porodov, rodilo se je osem dečkov in dve deklici, dve porodnici pa sta povili dvojčka. Zadnji je bil deček ob 23.02.

Sicer pa so v ljubljanski porodnišnici lani zabeležili skupaj 5807 porodov, rodilo se jim je 5972 otrok, od tega 3085 dečkov in 2887 deklic. Kar 160-krat so imeli porod dvojčkov, dvakrat pa so se rodili trojčki.