Prva zavarovana plezalna pot v Posavju

Atraktivno na Lisco: čez štiri navpične stopnje bo dovoljeno le z opremo za zelo zahtevne planinske poti.

Objavljeno
24. april 2015 09.49
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Sevnica – Predvidoma sredi maja bo odprta prva planinska pot v Posavju in ena redkih zunaj visokogorja, ki bo imela sto metrov zavarovanih plezalnih delov in kjer bo potrebna obvezna varovalna oprema.

»Prvi raztežaj na poti proti vrhu je najbolj zahteven, napetih je okoli 30 metrov jeklenice,« je dejal predsednik planinskega društva Rok Petančič. Preostali trije vertikalni vzponi so krajši, skupna dolžina štirih plezalnih odsekov zavarovanih z jeklenico bo sto metrov. Zaradi krušljivosti bodo na povsem navpičnih delih nameščeni dodatna varovala, klini in stopi v obliki črke u. Celotna pot od vasi Cirje do vrha Lisce, ki bo uradno kategorizirana kot zelo zahtevna planinska pot, meri poldrugi kilometer.

Društvo je pobudo za ureditev prejelo od alpinistov, ki so ta del poti že poznali. Novo traso so začeli markirati sredi aprila. Okoli strmih delov se vaščani sicer že vrsto let vzpenjajo na razgledno točko po neuradni stezi, ki ji pravijo pastirčkova pot. Te planinci ne bodo markirali. Pohodniki, ki bodo pod prvim raztežajem presodili, da je ta za njih prezahteven, bodo hojo proti vrhu lahko nadaljevali na 200 do 300 metrov oddaljeni označeni poti po južnem grebenu hriba.

Učna pot za mlade

»Za ureditev novega dostopa smo se odločili, ker so nekateri želeli bolj atraktiven pristop na Lisco. Ob tem lahko z vidika turizma promoviramo drugačno planinsko izkušnjo,« razlaga Petančič: »Plezalni del bo tudi učni poligon za otroke. Ko smo bili mladi, smo se s tovrstnimi potmi srečali šele v Alpah. V sevniški občini imamo sicer 177 kilometrov planinskih poti, posameznega izleta osnovnošolcev v hribe pa se udeleži od 50 do 80 otrok.«

Samo s primerno opremo

Podobnih zavarovanih plezalnih odsekov v Posavju ni, pravi Petančič: »Zunaj regije vemo za Gonžarjevo peč pri Velenju. Plezalno pot so uredili tudi v dolini Trente, kjer je učno središče. Delajo jo nad Ljubeljem. Teh poti je pod visokogorjem nad 2000 metri nadmorske višine v Sloveniji razmeroma malo.«

V planinskem društvu so upali, da bo nova pridobitev odprta že za prvomajske praznike, a bo zaradi krušljivosti markiranje trajalo dlje, kot je bilo pričakovano. Že urejeni odseki bodo tako do sredine maja zaprti, na kar opozarjajo rdeče table. Po odprtju jih bodo nadomestile opozorilne oznake, da je čez plezalne dele mogoče iti zgolj z varovalno opremo: planinskim pasom s spojkami za priklop na jeklenico in čelado; zaradi potenja bo priporočljiva tudi uporaba rokavic. Opremo – zaradi neustrezne je v Gonžarjevi peči leta 2013 umrl planinec – si bo mogoče izposoditi tudi v sevniškem društvu.