Zapade lahko od pet do 15 cm snega: možne težave v prometu

Previdno v prometu! Vožnjo je treba prilagoditi razmeram na cestah.
Fotografija: Višji predeli Slovenije so že dočakali sneg. Tako je bilo v nedeljo na Veliki Planini. FOTO: Velika Planina d.o.o.
Odpri galerijo
Višji predeli Slovenije so že dočakali sneg. Tako je bilo v nedeljo na Veliki Planini. FOTO: Velika Planina d.o.o.

Že v nedeljo smo prvič v tej jeseni zagledali snežinke, ki so poplesavale tudi v ponedeljek. Precej se je ohladilo, najvišje dnevne temperature so dosegle od nič do štiri stopinje Celzija.

Večjo količino snega vremenoslovci napovedujejo za torek. Ponoči bo po nižinah Primorske začelo deževati, v notranjosti pa se bo okrepilo sneženje. Najvišje dnevne temperature bodo od –1 do 3, na Primorskem od 6 do 10 stopinj Celzija.
 
Sneženje bi lahko povzročilo veliko težav, je poudaril dežurni prognostik na Agenciji za okolje (Arso) Uroš Strajnar. Najmočneje bo namreč snežilo ravno proti jutru, ko je na cestah največja gneča.

»Težave lahko v prometu pričakujete na običajnih mestih. Na primer na primorski avtocesti pri Postojni in Lomu, kjer lahko pade od deset do 15 centimetrov, svoje pa bo dodal še veter. Sunki burje bodo tam tudi okoli sto kilometrov na uro,« je pojasnil. Zaradi burje so na Arsu izdali tudi opozorilo: »V noči na torek bo burja na Primorskem na izpostavljenih mestih presegla hitrost sto kilometrov na uro. Predvsem na prehodu med Notranjsko in Primorsko bodo razmere povsem zimske, vidljivost bo krajevno močno zmanjšana, veter bo prenašal sneg.«

Tudi drugod bo zapadlo okoli deset centimetrov, višje lahko tudi več kot 20 centimetrov. Padavine bodo kmalu oslabele, do večera bodo povsem ponehale. Tudi burja bo slabela. 
 
V sredo in četrtek bo pretežno oblačno in večinoma brez padavin. Na Primorskem bo pihala šibka burja.

Tako je bilo na ponedeljkovo jutro ob deveti uri na Ljubelju. FOTO: Promet.si
Tako je bilo na ponedeljkovo jutro ob deveti uri na Ljubelju. FOTO: Promet.si

 

Brez zimske opreme ne na cesto


Že konec tedna smo na avtocestah lahko opazili nekaj vozil, ki so posipala ceste, da bi bilo težav v prometu čim manj.



Ker smo že v zakonsko opredeljenem zimskem obdobju, morajo biti avtomobili že ustrezno opremljeni.

Vsekakor pa je treba vožnjo prilagoditi razmeram na cestah. Za avtomobil je treba poskrbeti, še preden speljemo. Pred vožnjo je treba očistiti sneg z avtomobila v celoti, da imamo dober pregled na cesto, prav tako je za voznike padanje snega z drugih vozil neprijetno presenečenje.

Če je vozišče zasneženo, moramo prilagoditi hitrost, ki je občutno nižja kot poleti. Izjemno pomembno je tudi povečanje in stalno upoštevanje varnostne razdalje.

Več iz te teme:

Komentarji: