Prvi kranjski gasilec na prepihu

Svetnik Stevanović med drugim trdi, da je bil Krišelj za direktorja gasilcev imenovan nezakonito.

Objavljeno
22. september 2017 00.11
Blaž Račič
Blaž Račič

Kranj – Tomaž Krišelj se je (za zdaj) obdržal na mestu direktorja javnega zavoda Gasilsko reševalna služba (GRS) Kranj. Mestni svetniki namreč niso glasovali o predlogu svojega kolega Zorana Stevanovića, naj Krišlja zaradi domnevnih nezakonitosti pri imenovanju pozovejo k odstopu. Sprejeli so sklep, da bo postopke imenovanja in druge očitke preverila posebna revizija.

Poleg očitka o nepravilnostih pri imenovanju za direktorja je Stevanović izpostavil še, da je bil Tomaž Krišelj »županov prijatelj in politično-finančni podpornik«, ki ob kandidaturi ni imel nobenih izkušenj s področja gasilstva in reševanja. Stevanoviću se zdi sporen izbor tajnice direktorja GRS Kranj, saj je bila na razpisu med 124 kandidati izbrana kandidatka iz županove stranke Več za Kranj.

Izbor direktorjevega sina za enega od petih izbranih kandidatov za novega gasilca v GRS Kranj je po njegovem nehigieničen, prav tako imenovanje namestnika direktorja, ki da ne izpolnjuje pogojev za to delovno mesto. Nenavadno se Stevanoviću zdi tudi, da je direktor Krišelj odstopil od kazenskega pregona zoper neznanega storilca, ki naj bi odtujil pomembne dokumente GRS Kranj, in da je kranjske gasilce spomladi zaradi mobinga zapustil dotedanji vodja operative. Stevanović opozarja, da je podjetje Logos v Krišljevi lasti dobilo posel za izdelavo računalniškega programa za poklicne gasilce za skoraj 400.000 evrov.

Krišelj očitkov ne komentira

Tomaž Krišelj očitkov svetnika ni želel komentirati, sporočil je, da svet zavoda njegovo delo ocenjuje kot zelo uspešno in da so bili vsi postopki izvedeni pravilno in zakonito. V pismu predsednik združenja slovenskih poklicnih gasilcev Miran Korošak piše, da že uporabljajo program Vulkan, ki ga je izdelalo podjetje Logos in bi ga radi nadgradili.

Očitkov je veliko, a prihajajo le z ene strani, je po seji mestnega sveta dejal župan Boštjan Trilar. Direktorja imenuje svet zavoda, izbor pa je potrdil mestni svet. Tomaž Krišelj na tem področju dela že več kot deset let, župan zato meni, da o direktorjevih kompetencah in imenovanju »ni nobenega dvoma«. Župan je prepričan, da članstvo v politični stranki ne sme biti niti prednost niti ovira. Če je kandidat dober ali celo najboljši, to nikakor ne sme biti ovira, je še dejal Trilar in dodal, da svetniki za odločanje o Krišlju niso imeli dovolj informacij. Po njegovem bo mestni svet obravnaval poročilo neodvisne in strokovne revizije, nato pa bodo odločali, kako naprej.