Prvi mož ustavnega sodišča v bran Accettu: Poziv k odstopu neutemeljen

Obračun sodnikov v ločenih mnenjih: Klemen Jaklič je zapisal, da so nanj nedopustno pritiskali, Mateju Accettu je očital neresnice.
Fotografija: Predsednik ustavnega sodišča je prepričan, da ni razlogov za odstop Mateja Accetta. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Predsednik ustavnega sodišča je prepričan, da ni razlogov za odstop Mateja Accetta. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Ustavni sodnik Klemen Jaklič je v svojem ločenem mnenju o zakonu o tujcih zapisal, da so nanj nedopustno pritiskali, kolegu Mateju Accetu pa je očital relativiziranje in neresnice, med drugim tudi ob zahtevi Vilija Kovačiča po njegovi izločitvi v odločanju o drugem tiru. Takrat, trdi Jaklič, Acceto ni govoril resnice, da ni sodeloval pri nastajanju programa SMC, saj naj bi svoje predloge kot »tihi podpornik« pošiljal Milanu Brglezu in Miru Cerarju, ki sta bila med ustanovitelji stranke.

Dopoldne se je na spletni strani ustavnega sodišča oglasil njegov predsednik Rajko Knez: »Javna diskreditacija sodnika ni sprejemljiva; pozivi k odstopu niso utemeljeni. Accetto drugih sodnikov in sodnic ni zavajal; njegova pojasnila so bila jasna in izčrpna.«

Acceto pravi, da je v obeh očitanih zadevah glasoval na način, ki interesom SMC nikakor ni bil v prid. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
 
Acceto pravi, da je v obeh očitanih zadevah glasoval na način, ki interesom SMC nikakor ni bil v prid. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo  


»Accettova vloga je bila v času pred ustanovitvijo stranke SMC na podlagi identičnih očitkov, kot se tokrat pojavljajo v nekaterih medijih, v preteklih letih že večkrat predmet presoje pred ustavnim sodiščem; prvič v zadevi Drugi tir, nazadnje pa v zadevi Zakon o tujcih. Sodniki so vselej večinsko presodili, da razlogov za izločitev ni,« je zapisal Knez.

Da je sodnik, od konca septembra sicer tudi podpredsednik ustavnega sodišča, tesno sodeloval s takrat še nastajajočo SMC, mu je vsaj dvakrat očital Vili Kovačič. Prvič, ko je sodišče presojalo o pritožbi glede referenduma o drugem tiru, drugič ob preizkusu ustavne pritožbe glede državnozborskih volitev.

Na dogajanje se je odzval tudi Cerar.


 

Kaj je zmotilo Jakliča?


V odklonilnem ločenem mnenju glede zakona o tujcih je tretjino odločbe namenil t. i. dodatku, kjer razlaga pritiske nanj. Kot je danes zapisal na Twitterju, je vse, kar ima ta hip povedati, zapisal vanj: »Vse je seveda resnica, takšna, ki jo je med razumnimi nemogoče zavrniti«.

Izsek iz Jakličevega ločenega mnenja.
Izsek iz Jakličevega ločenega mnenja.


V nadaljevanju zapiše, da so se sodniki najprej dogovorili, kakšna bo odločitev v danem primeru, šele nato ugotavljali, kako do takšne odločitve priti, čemur je Jaklič odločno nasprotoval. Prav tako je nasprotoval temu, da se Accetto ni izločil iz odločanja o primeru Drugi tir.

Jaklič Accetta obtožuje tudi tega, da agitiranje za omejitev pisanja ločenih mnenj. FOTO: Blaž Samec/Delo
Jaklič Accetta obtožuje tudi tega, da agitiranje za omejitev pisanja ločenih mnenj. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Takrat ni govoril resnice, zavedel je slovensko javnost, eden od učinkov te neresnice pa je bil, da je sodeloval v politično nabiti zadevi na podlagi neresničnih pojasnil, ki jih je dal ob odločanju o njegovi (ne)izločitvi. To je huda nepravilnost, ki je nezdružljiva z vlogo ustavnega sojenja v svobodni demokratični družbi,« sklene Jaklič.

Tudi on med dokazi za sodelovanje pri pripravi programa SMC navaja elektronsko pošto, ki so si jo izmenjavali Accetto, Brglez in Cerar.

V pritrdilnem ločenem mnenju se je na Jakličevo pisanje odzval Accetto.

Izsek iz Accettovega ločenega mnenja.
Izsek iz Accettovega ločenega mnenja.


Komentarji: