Prvi odzivi lastnikov nepremičnin na Gursove izračune davka

Največ vprašanj in neurejenih podatkov je pri rezidenčnosti.

Objavljeno
14. februar 2014 16.53
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Prvi lastniki nepremičnin so po pošti že prejeli obvestila Geodetske uprave RS (Gurs) s podatki o nepremičninah in informativno izračunanem davku. Na Gursu ugotavljajo: »Po prvih odzivih lastnikov je največ vprašanj in neurejenih podatkov na področju prijave prebivališča na številko stanovanja.«

Pojasnjujejo, da je stanovanje rezidenčno - to je pogoj, da je davčna stopnja za stanovanjsko nepremičnino 0,15 odstotka - če ima davčni zavezanec stalno prebivališče prijavljeno na naslovu in številki stanovanja, ki sta izpisana na informativnem obvestilu. Če to ni tako, je na informativnem izračunu izpisana številka stanovanja in določena davčna stopnja 0,50 (03), prejemnik obvestila pa meni, da bi morala biti davčna stopnja 0,15 (01), mora preveriti prijavo stalnega prebivališča na številko stanovanja na upravni enoti.

Gurs bo iz evidenc prevzel spremembe podatkov o prijavi na številko stanovanja in v začetku marca 2014 ponovno ugotavljal rezidenčnost. Lastniki bodo spremenjene podatke lahko preverili v spletni aplikaciji Spreminjanje podatkov registra nepremičnin.

Stanovanje se obdavči po rezidenčni davčni stopnji, če je v evidenci trga nepremičnin evidentirano, da je bilo v letu 2013 najmanj pol leta oddano v neprofitni najem ali na prostem trgu. V tem primeru je pri davčni stopnji izpisan podatek 0,15 (02).

Na spletni strani geodetske uprave so objavljena pojasnila za spreminjanje podatkov, ki vključujejo tudi navodila za branje informativnih obvestil.