Prvo soočenje Jankovića in Logarja tudi z očitki o bančni luknji

Pomerila sta se najresnejša tekmeca za vodenje ljubljanske občine, dosedanji župan proti mestnemu svetniku na listi SDS.
Fotografija: Oba kandidata sodelujeta pri vodenju občine, eden kot župan, drugi kot mestni svetnik. Dodobra sta se spoznala v prejšnjem mandatu, ko je Logar vodil preiskovalno komisijo za ugotavljanje bančne luknje, Janković pa je pred njo nastopal kot priča. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Oba kandidata sodelujeta pri vodenju občine, eden kot župan, drugi kot mestni svetnik. Dodobra sta se spoznala v prejšnjem mandatu, ko je Logar vodil preiskovalno komisijo za ugotavljanje bančne luknje, Janković pa je pred njo nastopal kot priča. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Na lokalne volitve se bomo odpravili čez manj kot dva tedna, soočenja med kandidati pa se niso še niti začela. Prvo med glavnima pretendentoma za vodenje prestolnice je sinoči potekalo v Lutkovnem gledališču v organizaciji časnika Dnevnik.

Kot kaže njegova zadnja anketa s konca oktobra, bi za sedanjega župana Zorana Jankovića, ki je na tej funkciji že četrti mandat – vmes se je za nekaj mesecev podal v državno politiko in s svojo stranko Pozitivno Slovenijo slavil na volitvah –, volilo 59,1 odstotka anketiranih. Z 18,2 odstotka glasov mu sledi Anže Logar, poslanec in tretji mandat mestni svetnik na listi SDS. Ker so anketo naredili na premajhnem vzorcu, ne gre za volilno napoved.





Uvodoma sta se kandidata predstavila; Logar je izpostavil svojo predanost zadanim nalogam, Janković svojo ekipo in izpeljanih več kot 2000 projektov. Logar svojega protikandidata ni želel oceniti, saj se želi posvetiti programu: »Sam stavim na program, na prioritete in skrbi, da to izvršiš«. Je pa dejal, da ni naklonjen kultom osebnosti, kar je tekmeca, aktualnega župana, presenetilo ter ga zanimalo, kaj si o tem denimo misli predsednik SDS Janez Janša, ki stranki predseduje četrt stoletja.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Janković je očitke, da je njegovo županovanje napol uspela zgodba zavrnil in dejal: »Tako površno govorite o lepšanju ulic, da povedano nima prave teže. Smo edini v Evropi, ki smo zaprli center mesta za ves promet,« se je pohvalil in naštel še povečanje števila prebivalcev, priključenih na kanalizacijo – v zadnjih desetih letih se je delež povečal s 68 na 88 odstotkov, v prihodnjih dveh letih se bo povečalo na 98 odstotkov, je še napovedal. Omenil je še športni park Stožice, za katerega so iz proračuna odšteli 114 milijonov evrov, vanj pa zaradi njega dobili tri milijone manj.
 

Zdrava Ljubljana


Medtem je Logar pojasnil svoj predvolilni slogan Pozdravimo Ljubljano, ki ga je Janković označil za žaljivega, saj da so v zadnjih mandatih obnovili vse ljubljanske zdravstvene domove, v gradnji pa sta še prizidka bežigrajskemu domu in prenova Metelkove. Logar je dejal, da je mesto pristojno za primarno zdravstveno raven ter da mu zakon nikjer ne preprečuje, da bi z več sredstvi pomagali skrajšati čakalne vrste, denimo v zobozdravstvu, fizioterapiji in ginekologiji, torej tam, kjer so ozka grla. Sam bi zdravstvene storitve iskal na trgu, Janković pa je na to odvrnil, da je protikandidat pomešal funkcije in da to ni možno.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
Sledilo je nekaj ostrih besed med kandidatoma; Janković je obtožil Logarja, da je v državnem zboru glasoval proti vrnitvi približno 15 milijonov evrov prestolnici, Logar pa mu je vrnil z besedami, da je bil vpleten v ustvarjanje 160 milijonov evrov globoke bančne luknje. 

»Zoran Janković ni nikomur nič dolžan, ene pogodbe nisem podpisal sam, kriva je banka,« je bilo slišati.
 

Prometni kaos


Kandidata sta se strinjala, da je odgovornost za glavno avtobusno in železniško postajo, ki kazi ugled mesta, državna. Medtem ko je Logar zatrdil, da protikandidat v 12 letih ni storil nič za prometno ureditev, je Janković med drugim naštel, da raste število uporabnikov potniškega prometa, da so oblikovali prometni model, pametna križišča, povečali število tras, zaključili Fabianijev notranji obroč, naredili novo štajersko cesto.

»Ljudi je treba spraviti na javni transport. To nam bo uspelo le, če bo učinkovit. Če bo tudi potem kdo vztrajal pri vožnji z avtomobilom, potem pa mu lahko zaračunamo dražjo parkirnino,« je napovedal Logar.
 

Soodločanje občanov


Tekmeca imata povsem drugačen pogled še na participacijo občanov, denimo do uvedbe participativnega proračuna. Logar ga napoveduje, saj meni, da je za skupnost pomembno soodločanje o tem, katerim projektom daje denar. »Ljudje bolje odločajo o tem, kam postaviti ležeče policaje, kateri pločnik, šolo ali vrtec obnoviti, kje narediti kolesarsko stezo,« je prepričan.

Janković je opozoril na razliko med »nekom, ki prodaja teorijo in tistimi, ki operativno vodijo zadeve«, s čimer je mislil nase ter poudaril, da ima mesto že takšen proračun, saj v njem vse delajo po željah občanov. Poleg tega se vsake tri mesece dobiva s predstavniki krajevnih skupnosti.
 

Pomanjkanje stanovanj


Spregovorila sta tudi o dostopu do stanovanj v prestolnici, do katerega občani pridejo z žrebom. Janković je priznal, da je ta zadeva tragična, vendar rajše delijo stanovanja z žrebom kot glede na ocene na fakulteti ter da se že pet let zaman trudijo, da bi se občinski stanovanjski sklad zadolžil za 50 odstotkov kapitala in gradil stanovanjske površine.

Logar se, kot je dejal, bolj kot za predimenzionirane visoke soseske, ki jih gradi zasebni kapital, zavzema za povečanje fonda stanovanj, in sicer z občinsko gradnjo.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
Medtem ko je Janković napovedal, da posebnega programa za prihodnji mandat nima, saj da njegovo delo govori zase, Logar med drugim napoveduje Ljubljano brez korupcije in prometnih zamaškov, tehnološki napredek, uvedbo participativnega proračuna in gradnjo mestne bolnišnice. Tudi sicer je zdravstvena politika mesta ena njegovih prioritet.
 

Proti Jankoviću še pet zadev


Aktualni župan se je moral braniti pred očitki o zlorabah položaja in pranju denarju, ki so potekali, nekateri pa še potekajo na sodišču. »Za razliko od drugih verjamem v sodstvo, tožilstvo in policijo,« je skušal izzvati nasprotnika ter pojasnil, da je sodišče dvanajst zadel rešilo v njegovo korist. Medtem ima odprte še tri primere, povezane s Stožicami, eno z donacijo Gratela Ljubljanskemu gradu in prodajo delnic Mercatorja in Electe pred štirinajstimi leti.
 

Spoštovanje različnosti


Medtem ko se je Logar spretno izognil odgovoru na vprašanje, ali bi kot župan poročil istospolni par, saj je dejal, da naj ga občani izvolijo in bodo videli njegovo reakcijo, se je Janković pohvalil, da je prav on poročil prvi takšen par v državi. Omenil je še, da je s ponosom že 12 let pokrovitelj Parade ponosa in da je naša mestna hiša edina v Evropi, ki je svoje pritličje prepustila gostinskemu lokalu, prijazen do istospolno usmerjenih.

Logar je še dodal, da se Parade ponosa ne udeležuje.


Na eni strani znana ekipa, na drugi skrivnostno


Tik pred koncem sta kandidata spregovorila še o ekipi, ki jima bo v primeru zmage, pomagala voditi mesto. Pri Jankoviću sprememb ne bo, pričakovati je, da bodo vsi štirje podžupani ostali na svojem položaju, Logar pa o tem ni želel govoriti, saj da je še prekmalu. Omenil je le, da bo šlo za »koalicijsko županovanje, sestavljeno iz pahljače različnih strank in interesov«.
 

O kandidatih


FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Za vodenje glavnega mesta se sicer poteguje še osem kandidatov, med drugim Marko Koprivc (SD), Dragan Matić (SMC) in Milan Jakopovič (Levica).

Komentarji: