Prvorojenka Lia dobila zlato zapestnico

V šempetrski porodnišnici so danes obdarili prvo novorojenko, ki je na svet prišla v tem delu Slovenije.

Objavljeno
05. januar 2016 15.47
Prva novorojenka
Katja Željan
Katja Željan

Šempeter pri Gorici - To je deklica Lia, ki je hkrati prva primorska novorojenka v 2016, rodila pa se je 1. januarja malo po 7. uri  mami Kaji Makovec iz Branika.

Deklica je bila ob rojstvu težka 3900 gramov in dolga 53 centimetrov, že jutri pa odhaja domov. Drugi novorojenček v šempetrski porodnišnici je bil deček Maj, ki se je ob 9.40 rodil mami Janji Buda iz Nove Gorice. Težak je bil 4480 gramov, dolg pa 56 centimetrov.

Že ob 9.55 pa se je v Šempetru mamici Anji Ferfolja iz Bilj rodil še deček Lukas, tehtal 3130 gramov, dolg pa je bil 51 centrimetrov. »Lani smo pričakovali kakšnega otroka več, kljub vsemu pa ni bilo večjih odstopanj od prejšnjih let,« je ob današnjem obdarovanju prvorojenega otroka v šempetrski porodnišnici dejala vodja porodniško-ginekološkega oddelka Neda Bizjak.

Leta 2015 se je v tej porodnišnici rodilo 661 otrok, od tega je bilo pet parov dvojčkov. Bizjakova upa, da bo letos nekoliko drugače. »V letošnjem letu se je do današnjega jutra rodilo že deset otrok, kar je malo drugače kot prejšnja leta, ko smo morali kar nekaj dni čakati na prvega. Mogoče je tudi to znamenje, da bo letošnje leto nekoliko drugačno,« meni. Po besedah Bizjakove bodo v letošnjem letu naredili raziskavo, s katero bodo povprašali ženske iz regije o vzrokih za rojevanje v drugih porodnišnicah po Sloveniji, med katerimi je predvsem porodnišnica v Postojni.