Ptujske mize se bodo spet šibile pod slovenskimi dobrotami

Konec tedna bo mogoče videti 1304 različne pridelke in izdelke s celotnega slovenskega podeželja.

Objavljeno
16. maj 2016 15.21
Franc Milošič
Franc Milošič

Ptuj - Na 27. državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij bo konec tega tedna mogoče videti 1304 različne pridelke in izdelke s celotnega slovenskega podeželja.

Razstavo bodo v ptujskem minoritskem samostanu odprli v četrtek dopoldne: v refektoriju samostana se bodo spet razkazovale hrustljave skorjice kruhov, pogač, bosmanov, sadnih kruhov, krofov, potic in peciva, v hodniku pred njim olja, vina, žganja, kisi, v okoliških samostanskih sobanah pa še vse druge dobrote, ki jih posebne strokovne ocenjevalne komisije predhodno ocenijo in na razstavnem prostoru označijo vse tiste, ki so jim podelili zlato, srebrno ali bronasto priznanje.

Čeprav 211 krušnih izdelkov letos še niso ocenili, pa so komisije že podelile 950 priznanj. To dokazuje, kako silno je napredovala kakovost izdelkov na kmetih v dobrega četrt stoletja, odkar jo ptujska razstava še posebej močno vzpodbuja. Letos se je dosedanjim trinajstim kategorijam dobrot kot štirinajsto pridružilo še ocenjevanje medu.

V sredo, četrtek, petek, soboto in nedeljo do 16. ure si bo poleg razstave mogoče ogledati še izdelke na stojnicah ba dvorišču samostana, pokušati in kupiti nekaj najboljših dobrot, tudi takih, ki se ponašajo z enim ali celo večini kipci za kakovost. Tak kipec dobi konkretni izdelek ali dobrota z iste kmetije, ko že tretjič na ptujski razstavi pridobi na strokovnem ocenjevanju zlato priznanje za kakovost. Razstavo bodo spremljale še dodatne prireditve: Dan Haloz, Dan čebelarjev, Dan domačih obrti, Praznik sira, Predizbor skladb za ptujski festival narodno-zabavne glasbe in še kaj. Obšlo pa ga ne bo niti strokovno razpravljanje o položaju kmetijstva pri nas.

Najbolj zanimiv bo gotovo petkov posvet o obstoju družinske kmetije v ptujskem Narodnem domu. Skoraj četrt stoletja bo že stara slovenska kmetijska strategija, ki je za temelj kmetijske obdelave, pridelave in predelave postavila prav družinsko kmetijo, pa se doslej iz nje ni uresničilo skoraj še nič. Zato bodo kmetijski svetovalci iz vse Slovenije imeli kmetijskemu ministru Dejanu Židanu zagotovo veliko povedati tudi o takšnem strateškem načrtu na srečanju že v četrtek popoldne na Ptuju.

»Brez razstave Dobrote slovenskih kmetij Ptuj več ne bi mogel shajati,« poudarja ptujski župan Miran Senčar. Vsako leto pride na razstavo okrog 10 tisoč obiskovalcev iz celotne Slovenije in nekaj tudi iz tujine, saj je postala prepoznavna daleč naokoli. Z njo je Slovenija ena redkih, če že ne edina država, ki na enem mestu zbere in predstavi vse najboljše, kar znajo pridelati, pripraviti in predelati gospodarji in gospodinje na njenih kmetijah in postaviti na mizo.