Ptujsko kurentovanje med najbolj zanimivimi karnevali na svetu

Najbolj izrazit del kurentije oziroma kurentove oprave je kapa, po kateri se liki med seboj razlikujejo.

Objavljeno
29. januar 2016 16.52
S. P., STA
S. P., STA
Ljubljana - Eden vodilnih založnikov turističnih vodičev na svetu Lonely Planet je ptujsko kurentovanje uvrstil med najbolj zanimive karnevale na svetu. Med 101 karnevalom v njihovem novem vodiču po najboljših prireditvah na svetu ptujski pustni karneval, ki ga vsako leto obišče 100.000 ljudi, zaseda sedmo mesto, piše na spletni strani založnika.

Na spletni strani ptujskega festivala, ki bo letos potekal med 2. in 9. februarjem, piše, da je kurent ali korant, kakor mu pravijo ljudje na podeželju, najbolj priljubljen in pogost tradicionalni pustni lik. Njegov izvor še ni pojasnjen, po starem verovanju pa naj bi bil kurent demon, ki je preganjal zimo in vabil v deželo pomlad.

Najbolj izrazit del kurentije oziroma kurentove oprave je kapa, po kateri se liki med seboj razlikujejo. Značilen je tudi dolg rdeč jezik iz blaga ali usnja. Kurent je oblečen v kožuh, prepasan pa je z verigo, na kateri je pet kravjih zvoncev, s katerimi preganja zimo. V roki nosi debelejšo palico, imenovano ježevka, ki je obdana z ježevo kožo. Kurentije so izdelane iz ovčjih kožuhov, so pa tudi kurenti, katerih oprava je narejena iz zajčjih kožuhov in kozjih kož.

Ptujsko pustovanje se je tako uvrstilo med najbolj znane karnevale na svetu. Lonely Planet je na prvo mesto uvrstil karneval v brazilskem Riu de Janeiru, kjer po ulicah mesta v ritmih sambe pleše več kot dva milijona ljudi. Na drugem mestu je festival v francoski četrti ameriškega mesta New Orleans, na tretjem pa beneški pustni festival, ki ga zaznamuje predvsem veliki ples v maskah.