Pustne šeme so zavzele slovenske kraje (FOTO)

Več krajev bo danes in jutri v znamenju pustnih karnevalov.
Fotografija: Zmajev pustni karneval v Ljubljani. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Zmajev pustni karneval v Ljubljani. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Po Sloveniji so že danes pripravili kar nekaj pustnih prireditev, med drugim v Ljubljani in njeni okolici, medtem ko bodo te prvi vrhunec pred pustnim torkom s tradicionalnimi povorkami doživele jutri na Ptuju, kjer že od prejšnje sobote poteka 59. Kurentovanje, pa tudi v Cerknem in Cerknici. Pestro bo tudi na slovenski Obali.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Po ljubljanskih ulicah je danes potekal tradicionalni Zmajev karneval, ki je vključil različne skupine tradicionalnih, etnološko obarvanih pustnih mask, otroške skupine ter druge organizirane skupine.

Letošnja tema Zmajevega karnevala so bili pravljični junaki, zato je bilo med otroškimi skupinami Muca Copatarica, Maček Muri, Smrkci, Sneguljčica in sedem palčkov, Škrat Kuzma, Sovica Oka, Baltazar in drugi. Predstavilo se je 14 otroških skupin iz ljubljanskih šol in vrtcev, skupaj več kot 600 otrok, ki so prikazali skupinske maske, ki so jih sami pripravili.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Najboljše maske so nagradili, in sicer so absolutni zmagovalci postali učenci Osnovne šole narodnega heroja Maksa Pečarja, ki so pripravili maske in koreografijo o tem, kako profesor Baltazar ustvari mavrico, nekatere maske pa je ob letošnji 70-letnici nagradil tudi Živalski vrt Ljubljana, je povedal Uroš Korenčan, direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je pripravilo povorko.

V drugem delu so nastopile številne skupinske maske s tematsko izbranimi liki, ki jih pripravljajo različna turistična in pustna društva ter druge skupine. Nastopili so koranti, orači, pokači in rusa iz Pobrežja, šelmarji, Vrbiške šeme ter iz sosednje Hrvaške halubajski zvončari in mesopustari iz Kraljevice. Sodeloval je tudi Pihalni orkester Bežigrad z mažoretkami.



FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Sprevod z okoli 650 udeleženci se je po mestnih ulicah začel na Bregu in nadaljeval prek Šuštarskega mosta, Mestnega trga, Stritarjeve ulice, Prešernovega trga, do Kongresnega trga. Pustna povorka se je zaključila z glasbeno zabavo, župan Zoran Janković pa je najboljšim pustnim maskam podelil nagrade.

Tema letošnjega ljubljanskega karnevala so pravljični junaki, tako da so obiskovalci med otroškimi skupinami lahko videli Muco Copatarico, Mačka Murija, Smrkce, Sneguljčico in sedem palčkov, Škrata Kuzmo, Sovico Oko, Baltazarja in druge maske.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Rajanje tudi drugod


Živahno je bilo tudi na Igu, na že 21. tradicionalnem Podkrimskem pustnem karnevalu, na katerem že nekaj let sodeluje več kot 600 domačih in gostujočih mask. V povorko so se vključila domača in gostujoča društva ter otroci iz tamkajšnjega vrtca in osnovne šole.

Povabili so tudi korante, pokače, orače, nekatere aktualne maske in seveda Podkrimskega in Povodnega moža, obiskale pa so jih tudi skupine iz Hrvaške.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Prireditve v skladu z bogato tradicijo na severovzhodu Slovenije potekajo tudi v nekaterih tamkajšnjih krajih. Že 28. pustno povorko z okoli tisoč fašanki, vsakovrstnimi lorfami, ksihti in frisi so pripravili v Lenartu, na nekajdnevnem Ormoškem fašenku pa so današnji dan namenili otroškemu pustnemu rajanju v gradu.

Za rdečo nit tokratnega že 66. karnevala Pust šoštanjski so izbrali nenehne menjave na direktorskem mestu v Termoelektrarni Šoštanj, zato so ga poimenovali Pustni vrtiljak. Pustovanje so kot vsako leto danes pripravili tudi na Viru pri Domžalah, kjer je sicer pustni Striček oblast prevzel že sredi meseca.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Na Obali so se v pustnem času znova povezale občine Koper, Izola in Piran, kjer se je danes začel 11. Istrski karneval. Eden od osrednjih dogodkov je bila današnja pustna povorka v Kopru, otroško rajanje pa je potekalo tudi v Portorožu in Izoli.

Komentarji: