Putin odprl most, ki povezuje Krim z Rusijo (VIDEO)

Ruski predsednik. ki je most označil zgodovinski dosežek,  se je udeležil slovesnosti, na kateri so odprli najdaljši (in najspornejši) most v Evropi.
Objavljeno
15. maj 2018 14.14
Posodobljeno
15. maj 2018 16.49
Prihodnje leto naj bi dokončali še železniški del mostu. FOTO: Alexander Nemenov/AFP
T. V., Be. B., STA
T. V., Be. B., STA
Most nad ožino, ki je stična točka Črnega in Azovskega morja, je dolg 19 kilometrov in povezuje Rusijo s Krimom, ki ga je Moskva anektirala leta 2014, ko so v Kijevu z oblasti vrgli proruskega predsednika Viktorja Janukoviča.

​Varnostni ukrepi na slovesnosti ob odprtju mostu, ki mu pravijo tudi Putinov most, so bili poostreni zaradi strahu pred morebitnimi napadi ukrajinskih nacionalistov.

Gradnja mostu, prve kopne povezave Krima z Rusijo, je stala 3,12 milijarde evrov. Avtomobilski promet po mostu bo stekel dan po odprtju, prihodnje leto pa naj bi dokončali tudi železniško progo.
 

»Še naprej bomo gradili takšne projekte«


Putin je most, ki ga je označil za »zgodovinski dosežek«, uradno odprl tako, da se je po njem popeljal za volanom tovornjaka. Ob tem je obljubil, da bodo še naprej v državi gradili takšne projekte. »Gradili bomo nove ceste, mostove, letališča in pristanišča. Izboljšali bomo naša življenja,« je poudaril.


 

Delo »ruskih okupacijskih sil«


Ukrajinski premier Volodimir Grojsman je povedal, da nasprotuje gradnji mostu. »Ruske okupacijske sile, ki začasno okupirajo Krim, nadaljujejo delovanje v nasprotju z mednarodnim pravom,« je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ukrajina je že pred tem nasprotovala gradnji, pri čemer je trdila, da je ta škodovala okolju. Poleg tega večje ladje ne bodo mogle priti v njena pristanišča v Azovskem morju. Ukrajina je gradnjo mostu označila za delo »ruskih okupacijskih sil«.
Evropska unija in ZDA
pa sta uvedli sankcije proti tistim, ki so sodelovali pri gradnji. Most je gradilo podjetje Strojgazmontaž Putinovega zaveznika, poslovneža Arkadija Rotenberga.
Krimski most,
vreden 228 milijard rubljev oziroma 3,1 milijarde evrov, povezuje rusko regijo Krasnodar in krimsko mesto Kerč ter prečka ožino med Črnim in Azovskim morjem. Zgradili so ga v dveh letih.

Potovanje med jugom Rusije in polotokom je bilo doslej pogosto oteženo, saj nastajajo dolge kolone vozil, ki se skušajo vkrcati na trajekte za pot na Krim. Trajekti poleg tega pozimi pogosto sploh ne plujejo, tako da je na Krim najlažje priti z letalom.