Putinov obisk smo občutili tudi na cestah

Zaprti avtocesta, predor Karavanke in lokalne ceste niso povzročili večjih težav v prometu.

Objavljeno
29. julij 2016 16.47
iza/ Putin
Sandra Hanžič, Pi. K.
Sandra Hanžič, Pi. K.

Ljubljana – Obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji danes spremljajo strogi varnostni ukrepi in prometne zapore. Zato se izogibajte gorenjski avtocesti, Kranjski Gori, Karavankam, Brdu pri Kranju, severni ljubljanski obvoznici in območju Žal oziroma se na svojo pot pravočasno pripravite.

Putinov obisk bo popolnoma ohromil promet. Zaradi zagotavljanja najvišje stopnje varovanja natančnih lokacij zapor ne bo mogoče izvedeti. So pa v Darsu izpostavili nekaj območij, za katere je bolje, da se jim izognete: širše območje Letališča Jožeta Pučnika, gorenjska avtocesta med prestolnico in predorom Karavanke, državna cesta med Jesenicami in predorom Vršič in severna ljubljanska obvoznica.

Razmere na cestah spremljamo v živo:

21.50: Težave v prometu zaradi cestnih zapor ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina niso bile tako hude, kot je bilo pričakovati, tudi z vidika varovanja je obisk doslej potekal gladko, ocenjuje policija. »Bili smo zelo pozitivno presenečeni,« je v izjavi za medije danes v Ljubljani dejal direktor uprave za policijske specialnosti in vodja koordinacijske delovne skupine za izvedbo varovanja Robert Sušanj. »Tekom dneva začuda nismo beležili pričakovanih zastojev, daljših, 10- ali 20-kilometrskih kolon, promet je potekal razmeroma tekoče, z nekaj manjšimi težavami, a daleč od apokaliptičnih napovedi,« je ocenil.

19.00: Gorenjska avtocesta je spet odprta za promet. Zaprte so še ceste Naklo - Kranj na Polici križišče z AC, Mlaka - Kranj.

18.47: Gorenjska avtocesta je zaprta med Naklim in Ljubljano v obe smeri ter priključki na tem območju. Zaprt ostaja tudi predor Karavanke za vstop v Slovenijo, proti Avstriji bo promet stekel predvidoma ob 19. uri. Poleg zahodne ljubljanske obvoznice, so zaprte tudi ceste Naklo - Kranj na Polici križišče z AC, Mlaka - Kranj, Črnuče - krožišče Tomačevo.

17.46: Zaprta je ljubljanska zahodna obvoznica med priključkom Brdo in razcepom Koseze v smeri Kosez in na razcepu Kozarje zapora iz smeri Brezovice proti Brdu.

Ljubljanska severna obvoznica med razcepoma Zadobrova in Koseze v obe smeri ter vsi priključki na tem odseku.

Zaprta je tudi cesta Črnuče - krožišče Tomačevo.

Še vedno ej azprta tudi gorenjska avtocesta.

16.38: Pred prihodom ruskega in slovenskega predsednika na ljubljansko pokopališče Žale so zaprli del ljubljanske severne obvoznice. Še vedno sta zaprti tudi gorenjska avtocesta in zahodna ljubljanska obvoznica.

15.41: Zapore cest ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina za zdaj ne povzročajo gneč ali drugih posebnosti na vzporednih cestah na Gorenjskem, so za STA potrdili na Generalni policijski upravi. Kot so zatrdili, vse teče, kot je predvideno.

13.00: Pred pričakovanim prihodom ruskega predsednika Vladimirja Putina na brniško letališče so že zaprli zahodno ljubljansko obvoznico v smeri proti Gorenjski, promet je preusmerjen na južno obvoznico.

Zaprta je gorenjska avtocesta med Vodicami in Karavankami v obe smeri ter priključki na tem območju.

Zaprte so tudi ceste Šenčur - Brnik, Hrušica - Kranjska Gora - Podkoren in Trenta - Vršič - Kranjska Gora.

9.50: Avstrijski upravljavec avtocest Asfinag je objavil, da je zdaj za ves promet zaprta povezava med razcepom pri Beljaku in predorom Karavanke. Za pot proti Hrvaški voznikom svetujejo povezavo preko Gradca in Maribora ali po italijanski strani preko Trsta.

9.00: Avstrijski upravljavec avtocest Asfinag je sporočil, da so ob 9. uri zaprli Karavanke na avtrijski strani. Na slovenski strani je zaprtje predvideno ob 11. uri.Na avstrijski strani predora Karavanke proti Sloveniji je zastoj dolg deset kilometrov.

Zaprta bo tudi gorenjska avtocesta med brniškim letališčem in predorom Karavanke, nato pa tudi odsek med Naklim in Šentvidom ter del ljubljanske severne obvoznice do pokopališča Žale.

                                                              Za povečavo kliknite na fotografijo.

Putinov obisk bo vplival tudi na prometno ureditev Zgornjesavske doline. Opoldne in popoldne načrtujejo krajše popolne zapore. Popolna zapora Vršiške in Ruske ceste, ki vodi čez Vršič (od Eriškega mostu do Trente), pa je začela veljati že včeraj ob 20. uri. Danes od 9. ure pa bo popolna zapora Vršiške ceste že od križišča pri TGC. Med Jesenicami in Kranjsko Goro pa bo promet mogoč le do 12. ure, so krajane obvestili s kranjskogorske občine.

V državni družbi za avtoceste in na policiji pozivajo, da se na pot odpravite zgodaj zjutraj ali pa zvečer, ko zapor na glavnih tranzitnih poteh ne bo več. Pot proti Gorenjski načrtujte zgodaj zjutraj, na želen cilj pa morate priti pred poldnevom, saj bo gorenjska avtocesta določen čas zaprta v obe smeri. V prvi polovici popoldneva bo zaprta med Brnikom in Hrušico, v drugi polovici pa bodo promet tam sprostili, zaporo pa premestili od Naklega proti Ljubljani.

Po gorenjski avtocesti bo promet najprej spet omogočen pozno popoldne oziroma zvečer.

 


Legenda: Modra črta označuje predvideno daljšo/krajšo zaporo ceste. Nadvozi/podvozi, ki so označeni na zemljevidu, bodo zaprti med prehodom varovane kolone vozil. Vir: Prometno-informacijski center

 

Promet bo mogoč na vzporednih cestah, a bodo glede na vrhunec turistične sezone (danes se začenjajo nemške in italijanske počitnice) zelo obremenjene.

Krajše zamude na letališču

Na Letališču Jožeta Pučnika bodo možne krajše zamude, saj bodo ob prihodu (ob 13. uri) in odhodu Putinovega letala za kratek čas omejili njegovo obratovanje. To se bo zgodilo pol ure pred njegovim pristankom pa vse do odhoda kolone vozil s policijskim spremstvom z letališča in pol ure pred predvidenim odhodom. Aerodrom Ljubljana svetuje, naj se potniki zaradi oviranega oziroma zaprtega dostopa do letališča tja odpravijo prej kot običajno.

Med 7.00 in 23.30 pa bo veljala tudi omejitev zračnega prostora nad določenimi območji, prav tako prepoved letenja z jadralnimi padali.

Danes je prepovedan promet za tovorna vozila z maso nad 3500 kilogramov. Neuradno smo izvedeli, da bo v času in prostoru, kjer se bo ruski predsednik gibal, moten mobilni in internetni signal.