Radeljčani v jezeru, Ravenčani v bazenu

Kopanje bo ena od počitniških aktivnosti otrok v vseh treh koroških dolinah.

Objavljeno
22. junij 2017 11.37
regent vodni park
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec − Ob izteku šolskega leta v vseh treh koroških dolinah pripravljajo počitniške programe za otroke. Največ izkušenj imajo z njimi v Mežiški dolini, kjer program z naslovom 11. Šola-šala poteka že več kot dvajset let. V Slovenj Gradcu so počitniško varstvo za otroke letos ponudili prvič.

Osnovnošolci z Raven na Koroškem, Prevalj, Mežice in Črne na Koroškem, stari od šest do enajst let, se bodo dva tedna zapored najprej družili na Ravnah, nato deset dni na Prevaljah in v Mežici, zadnji teden poletnih dogodivščin pa bo namenjen otrokom iz Črne. V skupino bodo sprejeli največ dvajset otrok. Varstvo in aktivnosti v programu so za udeležence brezplačni, starši prispevajo le za hrano (zajtrk, kosilo in malico) v višini enajst evrov za pet dni. 11. Šolo-šalo sofinancirajo občine Mežiške doline in zavod za zaposlovanje. Lani se je v počitniškem programu za otroke družilo 148 otrok iz Mežiške doline. »Tudi letošnji program bo pester in zabaven,« zatrjuje direktorica ravenskega centra za socialno delo Sonja Tiršek

Letos prvič bodo počitniško varstvo organizirali tudi v Slovenj Gradcu. Javni zavod Mocis, ki ga pripravlja, obljublja pestro in izvirno dogajanje. Otroci se bodo vsak delovni dan dobili na Drugi osnovni šoli, od tam pa odšli dogodivščinam na pot. Zaželeno je, da pridejo na šolo do osme zjutraj, razšli pa se bodo ob pol štirih popoldne. Staršem je na voljo deset enotedenskih terminov. »V vsakem terminu je prostora za osemindvajset otrok,« so sporočili iz Mocisa. Starši morajo za otroka prispevati 27 evrov za en teden, otroka pa lahko vključijo v največ dva termina, izjemoma tudi v tretjega, če bodo prosta mesta. 

Med 1. julijem in 31. avgustom bodo za počitnikarje poskrbeli tudi v Radljah ob Dravi, a le če bo dovolj prijav. Varstvo med 8. in 16. uro bo brezplačno. Otroci bodo ustvarjali v večgeneracijskem centru sredi Radelj, obiskali pa bodo tudi čebelarja, zeliščarko in konjerejca. Za malico in pijačo bodo poskrbeli v večgeneracijskem centru, kjer bodo potekale tudi kuharske delavnice. Osnovnošolci iz Radelj ob Dravi imajo med poletnimi počitnicami brezplačen vstop v vodni park Radlje, edini biološki bazen v Sloveniji. V naravnem bazenu se lahko kopajo vsak dan od 10. do 20. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 9. do 20. ure. Temperatura vode je bila danes dopoldne 23,5 stopinje Celzija.

Otroci in mladina z Raven na Koroškem pa se lahko osvežijo v letnem bazenu na Ravnah. Mlajši od 15 let imajo vstop na bazen brezplačen, starejši pa morajo za mesečno vstopnico odšteti 15 in za sezonsko 25 evrov. Za vse, ki še niso plavalci, pa bi to radi postali, plavalni klub Fužinar vabi, da se vključijo v njihov počitniški program. Najbolj skromne možnosti za kopanje imajo počitnikarji v Slovenj Gradcu. Javni zavod Spotur je sicer poskrbel, da je bazen odprt, a zaradi načrtovane obnove v prihodnjih dveh letih so na kopališču opravili le redna vzdrževalna dela. Kopališče je odprto vsak dan med 10. in 21. uro. Predšolski otroci se bodo v bazenu lahko kopali brezplačno, šolska mladina bo za vstopnico morala odšteti dva evra, evro več pa bo stala vstopnica za odrasle. Družinam s štirimi ali več otroki bo Spotur poklonil deset brezplačnih obiskov kopališča. Tudi kopalna voda v Slovenj Gradcu ima 23 stopinj.