Rado Pezdir: Štajerci, uprite se

"Če elektropodjetjem uspe, bo to nevaren precedens in signal za druga podjetja, da so lahko nad zakoni." Matoz bo samo za sodne takse plačal 600.000 evrov, stroške pa namerava izterjati od distributerjev.
Objavljeno
16. julij 2010 20.42
Urban Červek
Urban Červek

Maribor - Svojo akcijo zbiranja pooblastil za tožbe proti petim elektrodistribucijskim podjetjem v državi je Društvo za povračilo preplačane električne energije včeraj razširilo še na Štajersko. Ekonomist Rado Pezdir, ki vodi društvo, je v družbi odvetnika Francija Matoza pozval vse porabnike električne energije, naj se jim pridružijo in tudi tako protestirajo proti aroganci in podcenjujočemu odnosu prestolnice do regije.

»S prav posebnim namenom smo društvo registrirali v Mariboru in tukaj začeli našo akcijo. Štajerska je vse od osamosvojitve regija, ki se jo najbolj podcenjuje. Čas je, da ljudje temu odnosu rečejo dovolj,« je včeraj povedal Rado Pezdir. »Gre za prvo vseslovensko apolitično akcijo, v kateri hočemo pokazati vsem, da želimo živeti v boljši državi.«

Ker elektrodistribucijska podjetja ne kažejo namena, da bi preveč zaračunani denar za električno energijo vrnila gospodinjstvom, so se v društvu po začetnem zbiranju podpisov odločili, da bodo vložili tožbo. »Prihodnji teden bomo podjetjem poslali zahtevke za vračilo denarja. Ker pričakujemo nadaljevanje njihove ignorance, smo pripravljeni nadaljevati po sodni poti. Čeprav je na meji absurda, da nekdo ne vrne tistega, kar je prigoljufal in nas sili v uporabo vseh mogočih načinov, da pridemo do tega denarja, predvsem pa, da pridejo ljudje do moralnega zadoščenja. Ne gre namreč le za denar; če elektropodjetjem uspe, bo to nevaren precedens in signal za druga podjetja, da so lahko nad zakoni,« je povedal Pezdir.

V morebitnih sodnih postopkih bo vse, ki se bodo prek društva pridružili akciji, zastopal koprski odvetnik Franci Matoz. Ta je povedal, da sam prevzema vse stroške pravdanja, od kopiranja pooblastil, poštnih storitev do sodnih stroškov. Samo za sodne takse za 10.000 tožb posameznih gospodinjstev bo plačal 600.000 evrov, je včeraj povedal v Mariboru. Če bo tožb še več, se lahko stroški povzpnejo celo na dva milijona. Vse stroške namerava Matoz nato po uspešno dobljenih postopkih izterjati od distributerjev, preplačani denar za elektriko pa bodo v celoti dobili porabniki elektrike.

Po Matozovih besedah elektropodjetja ne bodo prostovoljno privolila v vračilo denarja, saj špekulirajo, da je tako vztrajanje zanje ugodnejše. »Zavedajo se, da nam nikakor ne bo uspelo zbrati vseh 900.000 pooblastil. Poleg tega je zastaralni rok relativno kratek, le tri leta. Ko bodo drugi uporabniki elektrike videli, da smo na sodišču dobili, bo zanje verjetno že prepozno,« je povedal Matoz. Zaradi jasne odločitve vrhovnega sodišča in nizkih vsot (zaradi katerih je omejeno zavlačevanje postopka) bodo postopki pred okrajnimi sodišči po njegovih pričakovanjih končanih v osmih do devetih mesecih.

Pezdir je še izrazil zadovoljstvo, da so se društvu v zadnjih dneh pri zbiranju pooblastil pridružili številni sindikati, katerih sindikalni zaupniki v podjetjih delavcem delijo obrazce za pooblastila za zastopanje v tožbah proti elektrodistributerjem. Obrazec je mogoče kupiti tudi v kioskih, objavljen je tudi na spletni strani društva. Pričakujejo, da bodo do konca tedna zbrali najmanj 9000 pooblastil.

V letu in pol 15 milijonov evrov preplačane elektrike

Elektrodistributerji Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Celje, Elektro Gorenjska in Elektro Primorska so s 1. januarjem 2008 dvignili cene električne energije za gospodinjske odjemalce za šest odstotkov. Urad za varstvo konkurence je avgusta 2008 ugotovil, da so pri tem delovali usklajeno in tako kršili zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, njegove ugotovitve pa je junija lani potrdilo vrhovno sodišče.

Po izračunih društva so slovenski elektrodistributerji v 15 mesecih posameznemu slovenskemu gospodinjstvu za elektriko zaračunali od 30 do 300 evrov preveč, kar v seštevku znese 15,6 milijona evrov.

Iz tiskane izdaje Dela