Rakuschevega mlina ni več

Pozivi stroke za ohranitev so se kar vrstili, občina pa ga je pospešeno rušila.

Objavljeno
08. december 2014 13.26
einspieler/pozar
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje − V soboto je bil v oktobrskem požaru poškodovani in kot spomenik kulturne dediščine zaščiteni Rakuschev mlin že porušen. Pač v skladu z določbo gradbenega inšpektorja in s soglasjem ministrstva za kulturo, saj da je mlin predstavljal nevarnost za okolico in ljudi. A še med rušenjem so se vrstili pozivi stroke in civilne družbe, naj celjski župan Bojan Šrot rušenje takoj ustavi.

Prav na dan, ko je Mestna občina Celje na gradbišče uvedla za rušenje izbranega izvajalca Remont Celje, torej v torek, je bil ustanovljen slovenski odbor združenja TICCIH (The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage), ki se ukvarja z vprašanji varovanja industrijske dediščine in je glavni svetovalec organizacij UNESCO in ICOMOS za področje industrijske dediščine. V petek je odbor na župana Šrota naslovil apel, naj ustavi rušenje industrijskega spomenika, ki je v Sloveniji nekaj posebnega.

Rušenju nasprotovale številne ustanove

Slovenski odbor TICCIH je na ustanovnem sestanku obravnaval tudi problematiko ohranitve Rakuschevega mlina. »S svojo lego na stičišču mestnega središča in tako rekoč popolnoma porušenega historičnega industrijskega območja Gaberje je mlin še zadnji ostanek pričevalnosti pomembnega obdobja celjske zgodovine.

Številni domači in mednarodni primeri kažejo, da je s pravilnim pristopom, dobro voljo in vizionarskim pogledom mogoče uspešno združiti ohranjanje dediščine in jo nadgraditi s projekti v dobro vseh vpletenih,« so zapisali v pozivu, ki ga je podpisala vrsta uglednih domačih strokovnjakov, med njimi z ljubljanske fakultete za arhitekturo, Tehniškega muzeja Slovenije, Inštituta za novejšo zgodovino ter predstavnikov civilnodružbenih gibanj in društev.

Mlin dokončno porušen v soboto

V sredo, kot smo že poročali, ko se je rušenje mlina šele začenjalo, so podoben poziv celjskemu županu poslali tudi najuglednejši domači arhitekti in strokovnjaki drugih strok, med njimi del profesorskega zbora ljubljanske fakultete za arhitekturo z dekanom na čelu.

Pozivu so dodali tudi predlog za začasno zaščito mlina pred porušitvijo − to je bil tudi glavni razlog za odločitev gradbene inšpekcije, da je treba mlin porušiti − in predračun za izvedbo, ki je znašal manj kot tretjino stroška izravnave, ki jo mora MO Celje po odločbi ministrstva za kulturo plačati zaradi izgube objekta kulturne dediščine.

Toda bilo je prepozno. Z MO Celje medijev niso obvestili, če in kako so se do pozivov opredelili, rušenje mlina pa se je pospešeno nadaljevalo. V soboto je bil Rakuschev mlin porušen.