Raste nova slovenska rekorderka

Buča, ki tehta že 620 kilogramov, je med sušo iz domačega zbiralnika popila 500 litrov deževnice na dan.

Objavljeno
12. september 2016 21.55
Buča
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Trebnje – V rastlinjaku Janka Lovšeta na Veliki Ševnici raste buča iz ameriškega semena Atlantic Giant, ki deset dni pred tekmovanjem vseh slovenskih bučarjev v Mozirskem gaju tehta že 620 kilogramov. Mladi pridelovalec je odločen, da bo tam potolkel svoj dve leti star slovenski rekord, prihodnje leto pa morda še svetovnega, ki je s 1054 kilogrami trdno v rokah Švicarja Benija Meierja.

Lovše se je z vzgojo buč začel ukvarjati pred osmimi leti in je bil ves ponosen, ko se mu je tehtnica ustavila pri 30 kilogramih. Organizator tekmovanja v Mozirskem gaju Božo Plesec je potrdil, da je Lovše pred dvema letoma vzgojil mega bučo, ki je takrat tehtala 657 kilogramov in je (za zdaj) absolutna slovenska rekorderka. Toda Trebanjec pričakuje, da bo letos presegel svoj rekord, saj plod vsak dan pridobi dobrih pet kilogramov teže. Rastlina se razprostira na kar 80 kvadratnih metrih površine in je med sušo iz domačega zbiralnika popila 500 litrov deževnice na dan.

Trebanjec bo napadel svetovni rekord

Vsakih deset dni jo škropi proti plesni in ušem, kajti le zdravi listi so porok, da požrešnica dobi dovolj hrane, ki ji omogoča neverjetno rast. Trenutni obseg buče je skoraj pet metrov. Ko bo po razstavi v Mozirskem gaju začela propadati, ji bo odvzel semena, njegova žena Nina pa jih bo nato prodajala v svojem vrtnarstvu na Veliki Ševnici. Lovše je povedal, da se je pred dvema letoma udeležil prvenstva gojiteljev buč velikank v Avstriji, kjer je s 794,5 kilograma težko bučo gladko zmagal. Opogumljen se je teden dni zatem odpravil še na evropsko prvenstvo v Nemčijo in zasedel odlično tretje mesto, kar doslej ni uspelo še nobenemu Slovencu. Zmagal je Švicar Beni Meier in s svojo 1054 kilogramov težko bučo postavil svetovni rekord.

Mladi Dolenjec, po poklicu ekonomist, bo vzgojo buč velikank nadaljeval. Za cilj si je postavil, da se bo med bučmani, kakor sami sebe imenujejo pridelovalci buč, zavihtel na vrh. Zato namerava že zelo zgodaj spomladi posaditi izbrana semena v lončke na okensko polico in nato rastline prestaviti v ogrevan rastlinjak. Z malo sreče bi lahko zrasla kandidatka za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.