Ratkovški gasilski dom postal Kulinarično podeželsko jedro

Za preureditev so zbrali okrog 160.000 evrov iz evropskih skladov.

Objavljeno
14. februar 2013 16.23
Posodobljeno
14. februar 2013 17.00
Kulinaricno podezelsko jedro
J. P., Murska Sobota
J. P., Murska Sobota

Moravske Toplice - Okrog 160.000 evrov denarja iz evropskih skladov so občina Moravske Toplice in nekateri sodelujoči uspeli dobiti za preureditev vaško - gasilskega doma v odmaknjenih Ratkovcih na Goričkem v Kulinarično podeželsko jedro.

V njem je dobila še boljše pogoje za delo že prej delujoča domača mlekarna Martine Šeruga, na novo pa so v prenovljenih prostorih uredili kuhinjo, večnamenske prostore in po tradicionalnem vzoru postavili novo krušno peč.

Na današnjem dnevu odprtih vrat so se v novih prostorih s svojimi tradicionalnimi goričkimi jedmi in slaščicami predstavile domače gospodinje, svoje izdelke je prinesla lectarka Jožica Celec, poskusiti pa je bilo mogoče tudi sire Martine Šeruga.

Tisti, ki to še znajo, so drugim pokazali, kako se iz vrbovega šibja pletejo košare, ženske pa so izdelovale papirnate rože in vezle.

V TIC Moravske Toplice in v sami vasi v prihodnje načrtujejo več podobnih dogodkov za obiskovalce od drugod ali za goste Moravskih Toplic, sčasoma pa bi radi v Ratkovcih razvili tudi bolj stalno obliko promocije, prikazovanja in prodaje tradicionalnih goričkih izdelkov in jedi.