Ravnatelju prerezali gume na avtomobilu

Nekoga domnevno motijo štirje begunski otroci iz Sirije, ki obiskujejo Osnovno šolo Martina Konšaka v Mariboru.

Objavljeno
18. januar 2017 11.03
Nova vozila policije
P. R.
P. R.

Maribor – V Mariboru zapletov zaradi namestitev beguncev do zdaj ni bilo, vendar se položaj spreminja. To dokazujejo tudi prerezane gume na avtomobilu ravnatelja Osnovne šole Martina Konšaka, kjer so pred kratkim začeli pouk obiskovati štirje otroci iz Sirije.

Incident še preiskuje policija, zato uradnega potrdila, da je vandalsko početje mogoče povezati z vpisom begunskih otrok, za zdaj še ni, a ravnatelj Damir Orehovec o tem ne dvomi. Nekaj dni prej so se namreč pojavili tudi nanj naslovljeni letaki, češ da je tako obiskovanje šole beguncev popolnoma nesprejemljivo, eden od očetov, ki vsak dan prihaja po svojega otroka, pa naj bi na račun ravnatelja izrekel tudi nekaj psovk in potencialnih groženj.

»Sam se z njim nisem srečal, vendar so mi preostali zaposleni dejali, da je izjavil, da če »vi ne boste poskrbeli za varnost otrok, bomo mi«, je včeraj dejal Orehovec. Na domačem dvorišču so mu neznani storilci prerezali osem gum na dveh avtomobilih, to je prijavil policiji, zdaj pa čaka na izsledke preiskave. Štirje begunski otroci so vpisani na šolo Martina Konšaka, ker so se starši naselili v tem okolišu, pojasnjuje Orehovec in dodaja, da je bilo tudi v preteklosti veliko njihovih učencev iz tujine, zdaj pa jo obiskujejo tudi otroci iz Kitajske, Ukrajine in Kosova.

Neutemeljeni pomisleki

Pomisleki ali celo strahovi so po mnenju Orehovca povsem neutemeljeni, gre za majhne otroke, ki so se vpisali v prvi, drugi, tretji in peti razred. Štiri mesece so obiskovali pouk v Logatcu, so tihi in zadržani, kljub zelo lepemu sprejemu učiteljev in drugih učencev v Mariboru se na novo okolje šele privajajo, zanje so organizirali tudi dodaten tečaj slovenskega jezika. Tudi velika večina staršev v njihovi prisotnosti ne vidi nobenega problema, da bi pojasnili vsa morebitna nerešena vprašanja, so za danes sklicali sestanek sveta staršev.

V preteklih mesecih so bile take manjše napetosti tudi na OŠ Borcev za severno mejo in OŠ Bojana Ilicha, ki so jo obiskovali trije mladostniki iz Afganistana, vendar so jih medtem že preselili drugam.