Razdor med ZD Ljubljana in UKC zaradi ošpic

Iz kliničnega centra pozivajo kolege v zdravstvenem domu, naj dežurstva uredijo v prostorih za izolacijo kužnih bolnikov.
Fotografija: Bodo v ZD spoznali, da njihova odločitev morda ni bila prava, in bodo dežurstvo vrnili na Metelkovo? FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Bodo v ZD spoznali, da njihova odločitev morda ni bila prava, in bodo dežurstvo vrnili na Metelkovo? FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana pravijo, da z ljubljanskim kliničnim centrom tesno sodelujejo. Tega pa ni razbrati iz sredinega sporočila, ki so ga napisali v kliničnem centru. V njem so spomnili, kako vodilni v ZD niso poslušali njihovih opozoril in so sobotno dežurstvo kljub njihovemu nasprotovanju preselili v urgentni blok, pod okrilje splošne nujne medicinske pomoči (SNMP).

Bodo torej zdaj, zaradi ošpic, v zdravstvenem domu spoznali, da njihova odločitev morda ni bila prava in bodo dežurstvo vrnili na Metelkovo? V UKC so jih po dogodkih konec tedna ponovno pozvali, naj v času gradbenih del čim prej preselijo dežurne ambulante na staro lokacijo. Prav tako pred morebitno vrnitvijo v UKC Ljubljana pričakujejo, da se dežurstva uredijo v prostorih, ki omogočajo izolacijo visoko kužnih bolnikov, saj v urgentnem bloku zanjo trenutno ni pogojev. Bodo tokrat upoštevali poziv kliničnega centra? V ZD niso odgovorili.
 

Spremljanje obremenjenosti


Zapisali so le, da so se v kliničnem centru na podlagi dogovora v začetku decembra 2018 strinjali, da bodo po združitvi sobotne dnevne dežurne službe za odrasle spremljali obremenjenost SNMP ob sobotah: »V vsem tem času ugotavljamo, da ne opažamo bistvenih razlik v številu obravnavanih pacientov, ki obiskujejo dežurno službo v sklopu SNMP ob sobotah, nedeljah in praznikih ter v nočnem času v prostorih UKC Ljubljana.« Povprečni dnevni obisk na SNMP ob sobotah v letu 2019 je po njihovih podatkih primerljiv z obiski ob nedeljah in praznikih v letu 2019 in tudi z obiski v preteklih letih 2017 in 2018. Točnih številk niso posredovali.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo



 

Direktorjeva odgovornost


Marija Dunja Piškur Kosmač, predsednica sveta zavoda ZD Ljubljana, ki je bila obveščena, da selitev dežurnih ambulant ni bila najboljša ideja, je pojasnila, da svet zavoda po določilih statuta ne obravnava organizacijskih in kadrovskih zadev: »To vodi direktor.« Svet zavoda je bil po njenih besedah seznanjen s tem, da bo SNMP organizacijsko delovala v sklopu UKCL, tako kot to določa nova zakonodaja: »Seznanjeni smo bili, da so težave pri prenosu dežurne službe. Direktor nam je razložil, da imajo dovolj kadra, da bi v soboto delali dve ekipi.«
 

Vloga nekdanje ministrice


O tem, da so bili nevarnosti okužbe z ošpicami izpostavljeni ljudje, ki se jim to ne bi zgodilo, če bi dežurstvo ostalo na Metelkovi, pa je Piškur Kosmačeva dejala, da so stoodstotno imune le osebe, ki so bolezen prebolele: »Za našo populacijo velja, da so jo prebolele osebe, ki so danes stare 50 let in več. Leta 1968 pa smo začeli s cepljenjem otrok.« Sicer pa so ljudje po njenem mnenju tudi prej sami izbirali, na kateri lokaciji SNMP bodo ob sobotah poiskali pomoč; na tisti, ki je delovala na urgentem bloku, ali tisti v ZD. Piškur Kosmačeva je dodala, da je nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc vztrajala pri reorganizaciji službe SNMP. Že pred dvema letoma bi moralo biti urejeno, da se vsa izvaja v bolnišnicah.

Preberite še:

Komentarji: