Razgledni stolp v Lendavi bo zgradil Pomgrad

Nižji za 15 metrov: Stolp bo visok 45 metrov, stal bo 1,74 milijona, zgrajen bo do poletja.

Objavljeno
12. januar 2015 20.26
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Lendava – Po treh krogih pogajanj je občina Lendava končala postopke izbire izvajalca za gradnjo razglednega stolpa. Za 1.427.000 evrov in DDV ga bo zgradil soboški Pomgrad.

Družbi SGP Pomgrad bo 45 metrov visok stolp s kavarnico na vrhu in vinoteko v pritličju pomagala graditi Nafta Strojna Lendava s podizvajalcema SGP Pomgrad – Gradnje in Mobitex iz Čentibe. Omenjene družbe so bile izbrane zato, ker so oddale najugodnejšo ponudbo, pravijo na občini. Projektno dokumentacijo za razgledni stolp, ki naj bi po izračunih župana Antona Balažeka ekonomično točko dosegel pri 22.500 obiskovalcih, na letni ravni pa jih župan pričakuje kar od 30.000 do 40.000, je pripravila družba Lineal s sodelovanjem z Gradbeno fakulteto Maribor in podjetjem Vires.

Prvotno je župan nameraval zgraditi 60 metrov visok stolp, a je tudi zaradi pritiska pomurskih arhitektov in krajinskih arhitektov razpis ponovil in stolp znižal na 45 metrov. Na občini pravijo, da sklep o izbiri izvajalca gradnje še ni pravnomočen. Od 1,43 milijona evrov brez davka bo 950.000 evrov za gradnjo zagotovila EU, na občini pa napovedujejo, da bo turistično gostinski objekt pripravljen do poletja.