Predstavitvena informacija

Razgradljiva sveča – namesto v smeti nazaj v naravo

Slovenska pokopališča so ob dnevu mrtvih vsako leto polna ljudi, ki s prižigom sveče obujajo spomin na svoje umrle. Nagrobne sveče osvetljujejo pokopališča in se, ko odslužijo svojemu namenu, kopičijo na naših smetiščih. V Sloveniji letno zaradi sveč nastane od 8000 do 10.000 ton odpadkov, kar bi napolnilo 163 olimpijskih bazenov.
Fotografija: FOTO: Semenarna Ljubljana
Odpri galerijo
FOTO: Semenarna Ljubljana

Slovenija je leta 2008 kot edina evropska država sprejela Uredbo za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami, vendar se ozaveščenost prebivalstva ni bistveno spremenila. Vsak Slovenec povprečno letno prižge 8 sveč, kar pomeni 16 milijonov sveč na leto.

V Sloveniji na leto porabimo 16 milijonov sveč. FOTO: Semenarna Ljubljana
V Sloveniji na leto porabimo 16 milijonov sveč. FOTO: Semenarna Ljubljana


V Semenarni Ljubljana podpirajo plod slovenske ideje in rezultat dolgotrajnega dela, kot je biorazgradljiva kompostilna sveča, narejena iz rastlinskega voska, katerega biorazgradljivost je potrdil tudi Nacionalni kemijski inštitut v Ljubljani. Ohišje je narejeno iz furnirja lesa slovenskih gozdov, ki ostaja nespremenjen v različnih vremenskih razmerah. Prav tako je iz popolnoma razgradljivega materiala sestavljen podstavek sveče, ki zbira odpadni vosek v njegovem dnu.

Ostanek sveče se zavrže v zabojnik z biološkimi odpadki. Biorazgradljive sveče bi lahko zamenjale nerazgradljive, plastične sveče in sledile zahtevam po družbeno odgovornem ravnanju posameznika. Do okolja prijazni sveči se pridružuje tudi papirnata EKO sveča iz negorljivega in vodoodpornega papirja, primerna za zunanjo in notranjo uporabo. Ker si želijo svetle prihodnosti, k uporabi do okolja prijaznih sveč spodbujajo v vrtnih centrih Kalia Semenarne Ljubljana. 

Več si lahko preberete na: http://www.kalia.si/.