Rdeči panterji se dan za dnem urijo 
za pomoč, udarnost in ostrino

Vrhunsko usposobljena specialna enota Slovenske policije opravlja najtežje varnostne in druge naloge v državi

Objavljeno
02. avgust 2011 20.03
Posodobljeno
02. avgust 2011 20.25
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – »Miruj! Na tla in ne upiraj se!« je danes v bližini Šentvida donelo iz ust policijskih specialcev, ko so iz vozila potegnili osumljenca. To je bil zgolj prikaz dela pripadnikov specialne enote Slovenske policije, a svoje veščine so pokazali tako nazorno, da so predstavniki sedme sile ostali skoraj brez besed.

Da vrag vzame šalo, ko specialci stopijo v akcijo, se je nakazalo že, ko so simulirali zasledovanje belega golfa in aretacijo osumljencev. Ko so vozilo onesposobili z bodečim trakom, tako imenovanim stingerjem, so ga do zob oboroženi in zamaskirani možje v črnem obkolili. S policijskimi palicami so razbili avtomobilske šipe in osumljence skozi odprtino potegnili na zelenico prej, kot bi povprečnemu državljanu iz avta uspelo izvleči napol prazno nakupovalno vrečko.

Še pred simulacijo aretacije je območje preletel policijski helikopter, s katerega sta se po vrvi spustila pripadnika specialne enote in – kar je bilo za mnoge začudenje – še policijski pes. Tega seveda »zavijejo« v posebno opremo, da se med spustom ne poškoduje. V hangarjih je sledil prikaz aretacije osumljencev, ki se skrivajo za štirimi stenami. Pokalo, streljalo (s slepimi naboji), švigalo in drlo se je kot v napetih akcijskih filmih. Vse dokler niso imeli zlikovci na hrbtu zvezanih rok.

Čeprav morajo pripadniki specialne enote pri svojem delu večkrat pokazati mišice, posebna skupina, ki izvaja nadzor nad uporabo prisilnih sredstev, doslej ni ugotovila nobenih nepravilnosti pri uporabi sile. Ker je pri njihovem delu veliko nepredvidenih okoliščin, je pri vstopanju v objekt, kjer pričakujejo neljube dogodke, vedno navzoč tudi policist, usposobljen za dajanje prve pomoči.

Da je specialna enota Slovenske policije vrhunsko pripravljena za vse zahtevnejše akcije, so njeni pripadniki pred časom dokazali na svetovnem prvenstvu v bližini Kölna v Nemčiji, kjer so v hudi konkurenci 40 držav zasedli drugo mesto. Od desetih kategorij so kar v treh pometli z vsemi nasprotniki, med drugimi tudi s specialci, ki veljajo za elito, to so, denimo, ameriški in izraelski.

Specialna enota zaposluje 92 posebej izurjenih mož, ki se iz dneva v dan urijo, da so na razpolago 24 ur na dan. Razumljivo se najhitreje formirajo in oddrvijo v akcijo v rednem delovnem času, saj so policisti takrat za odhod pripravljeni v od petih do 15 minutah. Če jih vpokličejo, ko so doma, se prva skupina opremljenih policistov na kraj dogajanja pelje že po 40 minutah, preostali pa približno v eni uri. Namestnik generalnega direktorja policije Matjaž Šinkovec je pojasnil, da se zberejo v dveh urah, če je predvideno, da mora biti sestavljena celotna enota, a je dodal, da je ta čas po navadi vsaj za polovico krajši.

Milan Pleško, pomočnik poveljnika specialne enote, je povedal, da so lani izvedli 90 operativnih akcij, v katerih je bilo v petih primerih treba nujno posredovanje. Poleg resnih in nevarnih akcij sodelujejo tudi pri varovanju določenih oseb, zaščitenih prič, prevozu denarnih pošiljk in nevarnega tovora, prijetju oseb, v hišnih preiskavah in deaktiviranju eksplozivnih naprav.

V ta namen imajo poseben oddelek za protibombno zaščito, ki šteje 17 članov. Še več dela so imeli v letošnjem polletju, ko so izvedli skoraj toliko operativnih akcij (81) kot v vsem lanskem letu. Med drugim so sodelovali v sklepnih fazah realizacije in prijetja storilcev hujših kaznivih dejanj s policisti uprave kriminalistične policije, nacionalnega preiskovalnega urada in sektorji kriminalističnih policij posameznih uprav.

Ravno zato, ker imajo pri svojem delu večkrat opraviti z najhujšimi storilci kaznivih dejanj, je identiteta nekaterih pripadnikov specialne enote zaradi njihove varnosti prikrita, prav tako si obraz zakrivajo z maskirno kapo. Spoznali jih boste po znaku na desnem rokavu, in sicer rdečem karantanskem panterju.