Rebrača grozi ribam in ribičem v Jadranu

Zloglasnega zooplanktona največ doslej. Znanstveniki iz Pirana in Trsta odkrili celo nov rod meduz.

Objavljeno
11. september 2016 22.05
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran – V Jadranskem morju­ se vse bolj širi zloglasen zooplankton – rebrača (Mnemiopsis leidyi). Zloglasen, ker je nadvse invazivna vrsta in ker se hrani z drugim planktonom­ ter ribjimi jajčeci. V Črnem­ morju je rebrača pred leti zdesetkala plave ribe, ribičem pa je v nadlogo, ko se tako namnoži, da »zalepi« in obremeni njihove mreže.

V severnem Jadranu so prvič opazili rebrače v začetku avgusta, v drugi polovici meseca pa so potapljači že lahko opazovali neskončne roje teh organizmov. Na videz so podobni meduzam, približno deset centimetrov visoki, prozorni in želatinozni valjčki, ki nimajo oži­galkarjev in jih kopalci med plavanjem komajda zaznajo. So zelo stara vrsta, nam je povedala specialistka za zooplankton z Morske biološke postaje Piran dr. Alenka Malej. Če meduze naseljujejo naša morja 550 milijonov let, jih rebrače še kakih 100 milijonov let dlje. Invazivna je zato, ker je dvospolnik, se lahko sama oplodi, v enem dnevu izleže tudi 8000 jajčec in potem v dveh mesecih doseže spolno zrelost. So nenasitne in ko se čezmerno razmnožijo, uničijo ves plankton, ki je hrana za ribje mladice v zgodnjih razvojnih fazah. Požirajo tudi ribja jajca in ličinke. Zaradi tega so velika grožnja ribištvu, v našem morju so velik sovražnik inčunov.

V Črno morje se je rebrača naselila že pred več kot tridesetimi leti, najverjetneje z balastnimi vodami iz velikih čezoceank (iz Mehiškega zaliva), od tam pa še v Azovsko in Kaspijsko morje, kjer so rebrače okrnile hrano jesetrom, zaradi česar je upadla pridelava kaviarja. V Jadranu so se posamezne rebrače pojavile že leta 2005, tako množično kot letos pa še ne. Zadnje tedne so zaradi tokov in vetrov povsem napolnile nekatere lagune ob ­severnojadranski italijanski obali. V Črnem morju so rebračo v dobršni meri pregnali, ko so tja naselili sovražnika, drugo tujerodno ­rebračo vrste Beroe ovata.

Prehiteli Američane

Pet znanstvenikov iz Trsta in Pirana (Andreja Ramšak in Alenka Malej z Morske biološke postaje Piran, Valentina Tirelli in Isabella D'Ambra s tržaškega observatorija­ za geofiziko in zoolog Massimo Avian z Univerze v Trstu) je po dveh letih raziskav prišlo do izjemnega odkritja, saj so dokazali za znanost nov rod meduz v Jadranu, ki ima znanstveno ime Pelagia benovici, po nedavno preminulem hrvaškem biologu Adamu Benoviću. Sprva so jo zamenjali za zloglasno majhno pekočo meduzico mesečinko (Pelagia noctiluca), zdaj vedo, da je to povsem nov rod meduz, velikih od 5 do 7 centimetrov, ki so prišle iz toplejših morij. Odkritje bodo v kratkem objavili v avstralski reviji Invertebrate Systematics, kar bi se že zgodilo, če se ne bi izkazalo, da je eden od ocenjevalcev znanstvenega članka hotel zadržati objavo v korist ameriških znanstvenikov.