Redkobesedno pred koalicijskim vrhom

Koalicijske stranke pod vodstvom Marjana Šarca čaka prvi preskus. Na koalicijskem vrhu predsedniki strank, generalni sekretarji in vodje poslanskih skupin razpravljajo o predlogu sprememb proračuna za prihodnje leto.
Fotografija: Koalicijske partnerje z usklajevanjem koalicijskih prioritet in proračuna čaka prvi preskus. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Koalicijske partnerje z usklajevanjem koalicijskih prioritet in proračuna čaka prvi preskus. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Predsednik vlade in predsednik LMŠ Marjan Šarec ob prihodu na koalicijski vrh ni dajal izjav, podobno molčeča je bila tudi njegova desna roka, državni sekretar Vojmir Urlep, ki je na vprašanje, ali bodo odločali o konkretnih spremembah proračuna za 2019 ali ga le o osnutku proračuna za Evropsko komisijo, ki ji ga morajo posredovati do 15. oktobra, odvrnil le, da ne ve.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je napovedal, da pričakuje iskren pogovor o proračunskih izhodiščih ter da si bodo iskreno povedali, da koalicijska pogodba – kljub temu, da nekateri ukrepi iz nje morda ne bodo uresničene iz različnih razlogov –  velja.

Da je treba upoštevati koalicijsko pogodbo, so opominjali tudi ostali prvaki. Predsednik SD Dejan Židan je na primer izpostavil, da zapisano treba »pametno in racionalno porazdeliti« na celoten mandat vlade, a je ljudem treba tudi vrniti obljubljeno: »Gospodarske rasti nimamo zato, da bi tisti, ki so računovodje v tem uživali, ampak da imajo tudi ljudje nekaj od tega.«

Prvak Desusa Karl Erjavec, ki je na srečanje prispel zadnji, je že dopoldne povedal, da je prva prioriteta področje zdravstva, druga starejši in upokojenci ter tretja dvig izdatkov za obrambo. Predsednik SMC Miro Cerar pa je še posebej izpostavil zdravstvo in socialo.

Proračun za leto 2019 je državni zbor sprejel že novembra lani, a zdaj pa na finančnem ministrstvu pripravljajo nekatere spremembe vezane predvsem na plače, socialne transferje ter evropska sredstva, saj je črpanje počasnejše od pričakovanega. Ker se bodo leta 2019 dokončno sprostili vsi omejevalni ukrepi pri plačah javnih uslužbencev iz kriznih let, bo treba zagotoviti dodatna sredstva za plače. Manjkalo naj bi okoli 100 milijonov evrov. Poleg tega pa bi se spremembe lahko zgodile tudi na račun uresničevanja morebitnih projektov iz koalicijske pogodbe.

Sklepe koalicijskega vrha naj bi v izjavi po koncu sestanka, ki bi utegnil trajati več ur, strnil predsednik vlade.

Komentarji: