Regres bo razveselil upokojence

Letni dodatek za večino še vedno nižji kot pred krizo, zanj bodo skupaj namenili 119,9 milijona evrov.
Fotografija: Upokojenci bodo poleg julijske pokojnine kmalu dobili višji letni dodatek. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Upokojenci bodo poleg julijske pokojnine kmalu dobili višji letni dodatek. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Poleg julijske pokojnine se bodo vsi upokojenci v torek lahko razveselili tudi letnega dodatka. Izplačali ga bodo 604.975 upokojencem in invalidom ne glede na to, koliko prejemajo vsak mesec. Največ bo na računu tistih, ki dobijo manj kot 450 evrov pokojnine, za vse pa bo letni dodatek v primerjavi z lani deset evrov višji.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) bo izplačal 410 evrov letnega dodatka skoraj 122.000 upokojencem, ki prejemajo najnižjo pokojnino. Največ upokojencev, okoli 164.500, bo dobilo sto evrov dodatka, saj prejemajo več kot 780 evrov pokojnine.

Med skoraj 605.000 upravičenci regresa je skoraj 15.700 prejemnikov invalidskega nadomestila, med katerimi bo večina prejela 210 evrov letnega dodatka. Skupaj bo Zpiz za izplačilo regresa v letošnjem letu namenil 119,9 milijona evrov.

Zaradi gospodarske rasti in zmanjšanja števila brezposelnih bo v primerjavi z lanskim letom regres za prejemnike deset evrov višji. Čeprav ga bodo letos dobili vsi, bo za večino nižji kot pred uveljavitvijo varčevalnih ukrepov, ki so leta 2012 posegli v pravico do regresa. Po podatkih Zpiza so leta 2011 tisti z nižjo pokojnino prejeli skoraj 368 evrov regresa, medtem ko so prejemniki pokojnine nad 413 evrov dobili 224 evrov regresa.


{web_infogram}infogram_0_eb63c57f-07e9-4dd4-bc73-2222b5c511a1" title="RegresUpokojencev" src="https://e.infogram.com/js/dist/embed.js?ImY{/web_infogram}
 

Za prejemnike tuje pokojnine


Zpiz pri obračunu regresa od lani upošteva tudi pokojnino iz tujine, zato je k dokazilu o višini pokojnine v tujini pozval skoraj 126.000 prejemnikov. Višino dodatka v tem primeru določijo glede na skupni znesek pokojnin oziroma nadomestil iz slovenskega in tujega sistema. Do junija je prejel približno sto tisoč izjav, med katerimi jih je malo manj kot 14.000 izjavilo, da ne prejemajo tuje pokojnine, so sporočili iz zavoda.

Preostalim 86.700 prejemnikom, ki so pravočasno posredovali izjave, bo letni dodatek v skupni višini 14,8 milijona evrov tako kot drugim izplačan konec meseca. Zamudniki, ki bodo podatke o višini tuje pokojnine posredovali do konca septembra, bodo letni dodatek prejeli septembra ali decembra letos.

Če podatkov o višini tuje pokojnine do takrat ne bo poslali, bodo dobili sto evrov regresa, saj bo zavod sklepal, da je vsota njihovih pokojnin višja od 780 evrov. Iz zavoda so še sporočili, da bodo upokojenci, ki bodo pravico do pokojnine ali nadomestila iz invalidskega zavarovanja pridobili od avgusta, regres prejeli z izplačilom prve pokojnine ali prvega nadomestila.

Marijan Papež, generalni direktor zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). FOTO: Leon Vidic/Delo
Marijan Papež, generalni direktor zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). FOTO: Leon Vidic/Delo

Komentarji: