Rekordna udeležba na dobrodelni dražbi barikov

Na tradicionalni licitaciji barik sodčkov kleti Vinakoper zbrali 76.275 evrov, pri čemer so skoraj 23.000 evrov namenili pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola    

Objavljeno
06. december 2018 00.52
Posodobljeno
06. december 2018 15.00
Za vina se je potegovalo rekordnih 25 dražiteljev.
Foto Jaka Ivančič
P. Z.
P. Z.
Jubilejne, 20. dražbe, ki so jo namesto v koprskem vinskem hramu pripravili v Pretorski palačik, se je udeležilo 25 dražiteljev, kar je največ doslej. Za barik sodčke vinske kleti Vinakoper so odšteli 76.275,00 evrov, s čimer se je skupni izkupiček dosedanjih dražb povzpel na več kot 370.000 evrov. Pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola bodo namenili dobrih 38.000 evrov, za kolikor je izkupiček dražbe presegel izhodiščno ceno.

image
Kupci so lahko izbirali med malvazijo, chardonnayem, refoškom, merlotom, shirazom, cabernet sauvignonom in rdečo zvrstjo. Foto Jaka Ivančič


Dražiteljem, med katerimi so bili gospodarstveniki, gostinci indolgoletni podporniki te dobrodelne prireditve, so v degustacijo ponudili 12 vzorcev vin letnika 2018. Izbirali so lahko med malvazijo, chardonnayem, refoškom, merlotom, shirazom, cabernet sauvignonom in rdečo zvrstjo. Izbrana vina je licitatorjem predstavil glavni enolog kleti Boštjan Zidar, dražitelje pa je, kot veleva tradicija, k nakupu spodbujal Mitja Meršol.

image
Del izkupička že od prve držabe namenjajo Splošni bolnišnici Izola.
Foto Jaka Ivančič

 

Največ za sodček številka 12


Izklicna cena za liter vina iz 225-litrskega barik sodčka je bila 14 oziroma 16 evrov, največje zanimanje in najvišjo ceno pa je dosegel sodček številka 12, v katerem zori rdeča zvrst iz lege Debeli rtič. Vino je bilo prodano za 50 evrov na liter.

image
Jubilejno dražbo so namesto v koprskem vinskem hramu tokrat pripravili v Pretorski palači. Foto Jaka Ivančič


Del izkupička dražbe že od vsega začetka namenjajo Splošni bolnišnici Izola in direktor Vinakoper Borut Fakin je predstavnikom bolnišnice predal ček v vrednosti 22.725 evrov, kolikor se je na računu vinske kleti letos nabralo od prejšnjih dobrodelnih licitacij. Kot je dejal Fakin, se v Vinakopru zavedajo, da se dobro z dobrim vrača, zato bodo dobrodelne licitacije barikov prirejali tudi v prihodnje.

image
Vsa vina v degustaciji so bila letošnji letnik. Foto Jaka Ivančič