Rekordne žive jaslice v Postojnski jami

Žive jaslice v Postojnski jami so se letos odvijale že šestindvajsetič, vključevale so šestnajst prizorov.

Objavljeno
31. december 2015 13.04
S. P.
S. P.
Postojna - Žive jaslice v Postojnski jami, najstarejša tovrstna prireditev v Sloveniji in največja v podzemni jami na svetu, prerašča slovenski okvir in postaja globalno razpoznavna. Omenjene jaslice je informativni portal CNN pod naslovom Christmas arround the world uvrstil med 27 podob božiča po svetu, novico pa so objavili tudi številni drugi veliki informativni portali po svetu.

Žive jaslice v Postojnski jami so se letos odvijale že šestindvajsetič, vključevale pa so šestnajst prizorov svetopisemske zgodbe, razporejenih vzdolž celotne turistične poti po jami. Na prireditvi je dnevno nastopalo preko 100 igralcev in mladih glasbenikov, posebna letošnja glasbena gosta pa sta bila Nuška Drašček in Klemen Bunderla. Dogodek v Postojnski jami je zaključila predstava Magičnega gledališča Serpentes, ki je s pomočjo pravljičnih likov in svetlobne projekcije v Koncertni dvorani obiskovalce pospremila na vlak in proti izhodu ter na ploščad pred Jamskim dvorcem, ki je vse dni vrvela v božičnem razpoloženju.

Žive jaslice je letos obiskalo rekordno število obiskovalcev, od 25. do 30. decembra več kot 22.000, v vseh prejšnjih 25 letih skupaj pa dobrih 100.000. Ponavadi si prireditev ogleda okrog 95 % domačih gostov, letos pa jih je bilo iz tujine skoraj dve desetini. Med tujimi obiskovalci je največ gostov iz Italije, v skoraj enakem številu pa jim sledijo obiskovalci iz Avstrije, Hrvaške in Nemčije, precej pa jih je bilo tudi iz Madžarske in Velike Britanije.

Skupaj z rednimi obiski jame so v teh šestih dneh zabeležili skoraj 26.000 obiskovalcev.