Rektor nezakonito odpustil Prašnikarjevo

Prašnikarjevi in državi mora Univerza na Primorskem plačati več kot 50.000 evrov odškodnin.

Objavljeno
27. marec 2017 22.17
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Višje delovno sodišče v Kopru je presodilo, da mora Univerza na Primorskem plačati odškodnino, šest plač in stroške postopka nekdanji direktorici (včasih glavni tajnici univerze) Astrid Prašnikar (in državi), skupaj okoli 50.000 evrov, ker so jo nezakonito razrešili oziroma ji niso ponudili ustrezne zaposlitve.

Na Univerzi na Primorskem se menijo, da bi takšno sodbo zanje lahko primerneje razsodilo vrhovno sodišče.

Nekdanja direktorica zadovoljna s sodbo

Višje delovno sodišče je ugotovilo, da je bilo prenehanje pogodbe o zaposlitvi Astrid Prašnikar decembra 2015 nezakonito in je trajalo do 8. junija 2016. Koprska univerza ji mora zato priznati vse pravice iz delovnega razmerja, torej plačati šest mesečnih bruto plač po 3269 evrov (od tega zneska pripadejo ustrezni prispevki državi). Poleg tega mora Prašnikarjevi (in državi) plačati še 28.038 evrov bruto (od tega zneska še nakazati prispevke in dohodnino) na račun odškodnine, ker ji niso zagotovili nadomestne zaposlitve, 1066 evrov stroškov sodnega postopka in zakonite obresti. Skupaj bo znesek, ki ga bo morala plačati univerza, znašal veliko več kot 50.000 evrov, medtem ko bo Astrid Prašnikar prejela (zaradi odštetih prispevkov in dohodnine) okoli 35.000 evrov.

Astrid Prašnikar je za Delo povedala, da je s sodbo zadovoljna, saj ji je sodišče ugodilo v vseh glavnih zahtevah in dokazalo, da je rektor v njenem primeru ravnal nezakonito. Poleg te sodbe je zaključen tudi drugi tožbeni zahtevek na račun domnevnega mobinga in šikaniranja, katerega postopek je zaključen, sodbe pa še ni. Prav tako še ni odločeno v tretjem primeru, v katerem toži odločitev rektorja Dragana Marušiča, ker ji je prekinil zaposlitev (predavanja) na fakulteti za zdravstvene vede.

Astrid Prašnikar je o svojem postopku v celoti obvestila tudi ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič in dodala, da je koprska univerza v času od januarja 2010 do zdaj za odvetnika Velimirja Cugmasa neupravičeno izplačala kar 417.000 evrov.

Komentar univerze nasproten

Z Univerze na Primorskem so nam poslali komentar, v katerem trdijo nasprotno od ugotovljenega v sodbi, namreč da naj bi bilo prenehanje pogodbe o zaposlitvi zakonito. Na univerzi bodo še proučili, ali je na sodišču določena višina odpravnine primerna. »Univerza na Primorskem ima podobno izkušnjo s primerom, ko je vrhovno sodišče odpravilo za delavko ugodno sodbo prvo- in drugostopenjskega sodišča, zato mora delavka sredstva vrniti univerzi,« so še zapisali v odzivu z rektorata.