Mariborska univerza: obtožbe o spolnem nadlegovanju za tajnika usodne

Rektor dr. Igor Tičar je vendarle preklical pooblastila Teodorju Lorenčiču.

Objavljeno
09. marec 2016 14.30
regent/TEODOR LORENCIC
Peter Rak
Peter Rak
Maribor - Po javni objavi pisem Alena Vidonje in Petre Ujčič, ki glavnega tajnika mariborske univerze Teodorja Lorenčiča obtožujeta mobinga in spolnega nadlegovanja, se je končno odzval tudi rektor dr. Igor Tičar in Lorenčiču preklical pooblastila.

Ker Lorenčič to funkcijo opravlja prav po pooblastilu rektorja in nanjo ni bil imenovan z razpisom ali kot vršilec dolžnosti, to pomeni, da je s položaja razrešen. Ali je takšen ukrep trajen ali začasen, rektor ni pojasnil, dejal je le, da s tem želi »zagotoviti razmere za nemoteno delovanje komisije za ugotovitev okoliščin v zvezi s konfliktno situacijo in za zaščito ugleda Univerze v Mariboru«. Očitno so bila javna razkritja, pritiski sindikata in javno pismo 40 zaposlenih na rektoratu, ki so potrdili navedbe o mobingu, spolnem nadlegovanju, šikaniranju in prostaštvu, le preveč za rektorja, ki je še pred nekaj dnevi zatrjeval, da do ugotovitev komisije ne bo ukrepal. Vroče je bilo menda tudi na sejah njegovega kolegija, po neuradnih informacijah je kar nekaj njegovih najožjih sodelavcev, med njimi prorektorica za študijske zadeve dr. Nataša Vaupotič, zagrozili z nepreklicnim odstopom, če Lorenčiča ne bo razrešil.

Dr. Marija Javornik Krečič, predsednica visokošolskega sindikata na Univerzi v Mariboru, je izrazila zadovoljstvo nad rektorjevo odločitvijo, saj so s tem vzpostavljene razmere za razjasnitev dejstev, povezana z domnevnim trpinčenjem in spolnim nadlegovanjem. Vendar zahteva, da bo postopek komisije korekten in skladen s pravilnikom o zagotavljanju dostojanstva zaposlenih, kar pomeni, da pričakujejo, da bo enega od članov komisije, ki jo bo najbrž vodil dr. Branko Lobnikar s fakultete za varnostne vede, imenoval sindikat.

Sporna tudi izplačila

Na univerzi se spoprijemajo še z vrsto drugih nepravilnosti, zaradi katerih poteka kar nekaj izrednih inšpekcijskih pregledov inšpektorata za javni sektor. Pod drobnogledom je menda določitev plače glavnega tajnika Teodorja Lorenčiča, nadzor nad pravilnostjo napredovanj in izplačil za nadobremenitev pri pedagoški obveznosti ter pridobitev soglasij za sklepanje podjemnih pogodb v drugi polovici preteklega leta.

Poleg tega je menda v neskladju z zakonom celotna nova sistematizacija delovnih mest, po kateri bi svoje funkcije med drugimi izgubila prav Alen Vidonja in Petra Ujčič, sistematizacijo pa je vodil Lorenčič. Prijavo je po nekaterih informacijah vložila kar pravna služba rektorata, o nepravilnostih so obvestili tudi rektorja, ki nove sistematizacije še ni podpisal.