Revolucije na sestanku s predstojniki ni bilo

Direktorica celjske bolnišnice priznava, da nihče ne ve, kako se bo izšlo z napovedanim zmanjšanjem nadur zaradi uravnoteženja financ.
Fotografija: Finančni načrt SBC v višini 116 milijonov evrov prihodkov mora potrditi še ministrstvo za zdravje. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Finančni načrt SBC v višini 116 milijonov evrov prihodkov mora potrditi še ministrstvo za zdravje. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Celje – Upora na včerajšnjem sestanku vodstva Splošne bolnišnice Celje (SBC) s predstojniki oddelkov ni bilo. Direktorica Margareta Guček Zakošek, ki je konec tedna uravnotežila finančni načrt z znižanjem stroškov dela, je dejala, da bi na drugih področjih težko pridobili 2,7 milijona evrov, kolikor so najprej načrtovali izgube.

Finančni načrt SBC v višini 116 milijonov evrov prihodkov mora potrditi še ministrstvo za zdravje, ki zahteva njegovo uravnoteženost, torej niti centa izgube. Ko je direktorici svet zavoda naložil, da mora v treh dneh finančni načrt uravnotežiti, ji je v bistvu pomagal. Če bi neuravnotežen finančni načrt potrdil, bi ga zavrnilo ministrstvo in Guček Zakoškovo bi lahko upravičeno skrbelo za direktorsko mesto.

Guček Zakoškova te »igre« sicer ne vidi na tak način. Pravi, da je bil njen edini cilj, da izpolni zahteve ministrstva, da nadaljujejo novogradnjo bolnišnice, ki bo eden najdražjih projektov v zdravstvu v zadnjih letih.


Vladna krivda


Finančni načrt so letos težko pripravili predvsem zaradi povečevanja stroškov dela po dogovoru s sindikati, poleg tega so v SBC opozorili, da jim ministrstvo ni odobrilo nobenega dodatnega programa, ki bi pomenil dodaten vir prihodkov. Z ministrstva so odgovorili, da so bili dodatni programi odobreni v minimalnem obsegu zaradi dogovora s sindikati, da pa je SBC dobila dodaten tim rehabilitacije ter povečanje skupnega plana uteži. V SBC odgovarjajo, da gre za minimalne zneske, ki stroškov ne pokrijejo.



Guček Zakoškova je edino možnost varčevanja videla v stroških dela. Namesto 62 naj bi zaposlili 24 novih sodelavcev. Na očitke strokovnega direktorja Francija Vindišarja o zaposlovanju v upravi je Guček Zakoškova pojasnila, da je bilo lani v SBC zaposlenih 2045 delavcev, od tega 448 nemedicinskih. V upravi so na novo zaposlili osem ljudi, ostalo so bila nadomeščanja.

Guček Zakoškova načrtuje prihranke tudi v nadurah. Lani so zanje namenili dobra dva milijona, letos načrtuje dober milijon evrov. Na vprašanje, ali je to uresničljivo, pravi: »Tako smo napisali, taka so bila navodila. Nihče ne ve, kako bo.« Dejala je, da so predstojniki dali pripombe zaradi nadur, a vztraja, da bo treba učinkovitost dela v SBC povečati. Predsednica Fidesa v SBC Mateja Grat, je poudarila, da so se z direktorico prav o nadurah že pogajali: »Pošteno smo se dogovorili. Odslej govorimo zgolj o rednem delu, vse preostalo so nadure, za katere je treba nekaj narediti. To ni nesramna igra do zdravnikov. Vlada je tista, ki diktira politiko in določa, koliko bo na voljo financ. Kako se bo to z nadurami izšlo? Slabo. Ampak kriva je vlada.«

Komentarji: