Romi imajo namesto pitne vode ledomate

Vladna »pomoč«. Zaradi nizkih temperatur cisterne v Dobruški vasi zmrznile. Romi ogorčeni.

Objavljeno
15. november 2016 19.56
Stanko Baluh
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Dobruška vas, Novo mesto – Zaradi nočnih temperatur krepko pod lediščem je voda v sedmih cisternah, ki so jih v romskem naselju Dobruška vas postavili po odredbi vlade, zmrznila. Predsednik vlade Miro Cerar je na obisku prejšnji teden v tem naselju napovedal, da bo poiskal rešitev, kako pitno vodo v plastičnih zabojnikih obvarovati pred zmrzaljo. Tega mu očitno še ni uspelo storiti.

Ker je temperatura ozračja kar nekaj zaporednih noči vztrajala pod lediščem, je na veliko razočaranje dobruških Romov voda v »vladnih« cisternah zaledenela. »Zjutraj sem hotela skuhati čaj. Voda ni pritekla. V cisterni je bil led,« je včeraj razočarano povedala Dunja Kočevar, mati 14 večinoma mladoletnih otrok. S partnerjem Ljubom Novakom sta si pred časom postavila skromno bivališče na svojem zemljišču na Naturi 2000, kamor so po odredbi vlade pred kratkim pripeljali eno cisterno od sedmih.

Danes mineva teden dni, odkar je predsednik vlade obiskal romske otroke v Dobruški vasi. Neposredno pred prihodom visokih gostov so se ljudje jezili, da jim je država pripeljala cisterne z vodo, ki se bo pozimi zagotovo spremenila v led. Premier Cerar, znan po krilatici, da ne jamra, ampak išče rešitve, je na novinarsko vprašanje, kako nameravajo poskrbeti, da se to ne bo zgodilo in da torej Romi ne bodo ostali brez tekoče vode, odgovoril, da tega še ne ve, a da v 21. stoletju zagotovo obstajajo načini, kako z dodatnim zavarovanjem cistern to preprečiti. Po dobrem tednu dni vlada ni zagotovila dodatnega zavarovanja proti zmrzali, zato je bila voda včeraj zjutraj v trdnem agregatnem stanju.

»Vlado smo na to opozorili«

»Če dogodek ne bi bil žalosten, bi bil smešen. Zdaj pričakujem, da predsednik vlade uresniči obljubo, da bodo Romi deležni tekoče pitne vode,« je za Delo povedal podpredsednik Zveze Romov za Dolenjsko Zvonko Golobič. Predsednica krovne romske organizacije Sveta romske skupnosti Janja Rošer je napovedala, da bo danes zahtevala nujen sestanek z vladnim uradom za narodnosti, obvestiti pa namerava tudi vodstvo občine Škocjan, pri čemer upa, da se bo vendarle našla rešitev, morda v kakšni drugi vrsti cistern, ki bodo toplotno izolirane. »To, kar se je zgodilo, je nedopustno. V Dobruški vasi se mora problem z vodo nemudoma rešiti,« je pretreseno rekla Rošerjeva. Vlada je na septembrski dopisni seji na hitro sklenila in namenila 30.000 evrov za takojšnjo zagotovitev dostopa do pitne vode tam živeči romski skupnosti, ker da je zdravje ljudi resno ogroženo. V Amnesty International Slovenija (AIS) ugotavljajo, da se je zgodilo točno to, česar so se bali in zaradi česar so oblasti ob odločitvi za cisterne opozorili, da mora biti to nujen humanitaren, a začasan ukrep, nikakor pa ne trajna rešitev – tudi zaradi nevarnosti zamrznitve ter poletnega pregretja vode in s tem povezanega razvoja škodljivih mikroorganizmov. »Pristojni organi morajo nemudoma ukrepati,« je prepričan Blaž Kovač iz AIS. Direktor vladnega urada za narodnosti Stanko Baluh je včeraj iz Strasbourga sporočil, da »v navezi s civilno zaščito iščejo rešitev«. Po napovedih vremenoslovcev priteka v Dobruško vas toplejši zrak, zato se nočne temperature v prihodnjih dneh ne bodo spustile pod ledišče; Romi bodo tako lahko spet pili vodo, vlada pa ima še nekaj dni časa za rešitev problema.