Romi vabijo inšpektorja na ogled črne gradnje

Gradnja v Naturi 2000. Pričakujejo odložitev rušenja do odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice.

Objavljeno
17. maj 2016 20.18
Romi
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Dobruška vas – V novomeškem centru za socialno delo (CSD) ne vedo, kaj bodo naredili, če bo gradbeni inšpektor odredil rušenje nelegalno zgrajenega objekta številne romske družine Ljube Novaka in Dunje Kočevar v Dobruški vasi. Starši so odločeni, da svojega doma pod nobenim pogojem ne nameravajo zapustiti.

Gradbeni inšpektor je začel postopek zaradi objektov, postavljenih na zemljišču, ki spada v Naturo 2000 in je del zavarovanega območja Krakovski gozd – Šentjernejsko polje. Za leseni kokošnjak in hlev je postopek ustavil, nadaljuje pa ga za bivalni objekt s površino približno 30 kvadratnih metrov, kjer poleg staršev živi njunih 14 otrok; najmlajši je star komaj nekaj mesecev. »Ko bodo ugotovljena vsa dejstva, bo gradbeni inšpektor ukrepal skladno s 152. členom ZGO-1,« so za Delo povedali na inšpektoratu. To pa pomeni rušenje objekta na stroške investitorja.

Končno v miru in na svoji zemlji

Družina je še lani živela v tamkajšnjem romskem naselju, a je življenje postalo neznosno, saj so bili pod nenehnim pritiskom ene od romskih družin, zaradi česar so se morali velikokrat zateči v zavetje gozda. Skoraj 6000 kvadratnih metrov zemljišča so kupili od Ane Potočar iz Šentjerneja in si na svoje stroške uredili dovoz do novega doma. Novak je povedal, da zdaj končno živijo v miru in na svoji zemlji, na kateri jih nihče ne ogroža. Pred tem so živeli v baraki na zemljišču Kmetijske zadruge Krka, ki jih je skupaj s še šestimi Romi kazensko ovadila zaradi protipravne prilastitve zemljišč.

Bojijo pa se, kaj bo storila gradbena inšpekcija, za katero je sporno, da so si lesenjačo postavili na betonskem temelju. Starši pravijo, da betonska plošča ne vsebuje železa in da sta jo vlila le zato, da družina ne spi na zemlji. »Če koga moti beton, ga lahko tudi razbijeva in nadomestiva z lesenim podom,« pravita Roma, ki sta gradbenega inšpektorja Tončka Žiganteja pisno povabila na ogled njunega doma, saj si objektov na terenu sploh še ni ogledal.

CSD: Nasveta niso upoštevali

Družini pa diha za ovratnik tudi gozdarski inšpektor, ki je ugotovil, da so Romi izsekali četrt hektara gozda za ureditev približno 300 metrov dovozne ceste in za postavitev lesenjače. Inšpektor Danijel Pavlin je hotel izmeriti tudi velikost betonske plošče, a si tega ni upal storiti, ker so ga obstopili Romi. Novak pravi, da je gozdni inšpektor pretirano razumel njihovo razburjenje in da sta gradbeno inšpekcijo s partnerko zaprosila za odložitev izvršbe ali mirovanje postopka do odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice. Skupaj z Brankom Hudorovičem iz Ribnice namreč tožita državo, ker da je njena dolžnost zagotoviti ljudem temeljne človekove pravice, kot sta voda in elektrika, in to ne glede na pravni položaj bivališč.

V novomeškem CSD z inšpekcijskim postopkom niso bili seznanjeni. Na vprašanje Dela, ali imajo rezervni scenarij, če bo inšpektor odredil rušenje bivalnega objekta, je direktor Polde Jevšek odgovoril, da v takšnih primerih otroke namestijo v krizni center. Po njegovem bi se lahko vrnili tudi v barako, kjer so pred tem živeli in v romskem naselju še zmeraj stoji. Vendar je Novak prav zaradi navedene barake obtožen protipravne zasedbe kmetijskih zemljišč.

Jevšek je zavrnil našo informacijo, da bi jim prav CSD svetoval nakup sedanjega zemljišča v Naturi 2000. Kot je dejal, so družini svetovali, naj vsak mesec da na stran najmanj 500 evrov, kar glede na prihodke ne bi bila nobena težava, in si nato kupijo manjšo stanovanjsko hišo, a nasveta niso upoštevali.