Romski otroci pridno obiskujejo večnamenski center

Predsednik vlade Miro Cerar med Romi. Vlada jim je zagotovila cisterne z vodo, zdaj pa razmišlja, kako bo pozimi preprečila nastanek ledu.

Objavljeno
09. november 2016 19.42
Maja Makovec Brenčič
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Dobruška vas – Pod okriljem Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) v Dobruški vasi že deset mesecev poteka evropski projekt Skupaj za znanje, ki ga v tem šolskem letu občasno obiskuje 33 predšolskih in šolskih romskih otrok. Včeraj sta tamkajšnji večnamenski center obiskala predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič.

Podobni programi potekajo še v sedmih romskih naseljih v Vanči vasi, Grosupljem (Smrekec), Trebnjem (Vejar), Novem mestu (Šmihel in Brezje), Krškem (Kerinov Grm) in v Metliki (Boriha), v katere je skupaj vključenih 450 otrok, je povedal vodja projekta Zoran Ogrizek iz CŠOD. Kakor je za Delo povedala ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, je v tej evropski finančni perspektivi za izobraževanje Romov namenjenih 4,5 milijona evrov. Izrazila je zadovoljstvo, da je v izobraževalne večnamenske centre vključenih vse več Romov in da 75 odstotkov vseh škocjanskih romskih otrok (šoloobveznih otrok je 70, op. p.) redno obiskuje tamkajšnjo osnovno šolo.

»Otroci so radovedni in si želijo znanja. Naša naloga je, da s projekti, podprtimi z evropskim denarjem, krepimo dejavnosti, ki jih izvajamo v večnamenskih centrih,« je dejala ministrica. Po besedah ravnateljice škocjanske osnovne šole Irene Čengija Peterlin otroci, ki obiskujejo program v Dobruški vasi, kasneje laže navežejo stike z drugimi otroki in imajo opazno manj težav v medsebojnem sporazumevanju kakor tudi pri usvajanju znanja v slovenskem jeziku. Po Cerarjevem mnenju je to zelo pomemben projekt socializacije in integracije najmlajših, pri čemer se »ne zanemarjajo njihove kulturne posebnosti, ki jih morajo ohraniti«.

Bodo cisterne z vodo ogrevali?

Še preden je predsednik Cerar prispel na obisk v romsko naselje, so se nekateri prebivalci jezili, ker jim je država pred zimo pripeljala sedem cistern z vodo, ki bo ob nizkih temperaturah zmrznila. Cerar je obljubil, da bo naredil vse, da se kaj takega ne bo zgodilo. Na vprašanje Dela, kako bo to storil, je predsednik odgovoril, da tega še ne ve, a da zagotovo obstajajo načini. Na naše vprašanje, zakaj je vlada 30.000 evrov, ki jih je namenila za nakup cistern in prevoze, najprej nakazala na urad za narodnosti, ta pa jih je nakazal na Svet romske skupnosti, ki je nato organiziral izvedbo projekta, je Cerar odgovoril: »Naša država je prepletena s predpisi. Spremembe se ne zgodijo hitro. Zdaj bom naredil vse, da se poskrbi tudi za elektriko, za boljši dostop do vode in sanitarij. In to govorim za vsa romska naselja, ne zgolj za to v Dobruški vasi. Pomembno je tudi, kaj bodo storile občine, saj je sodelovanje z njimi potrebno.«

Cerar je napovedal, da bo vlada spodbudila legalizacijo romskih naselij. Prepričan je, da je treba do njih pripeljati vso ustrezno komunalno infrastrukturo, pri čemer je treba spoštovati vse predpise. Zavzel se je za ohranitev kulturnega bogastva Romov, saj imajo svoj način življenja, kar je treba upoštevati, »da ne bo imel kdo občutka, da je diskriminiran«. Cerar je glede nedavnega incidenta v škocjanski občini, ko je Rom, zaradi »vladne vode«, udaril župana Jožeta Kaplerja, rekel, da vsa nerešena problematika sproža nezadovoljstvo, kar pripelje do tega, »da se nekdo malce spozabi, kar ni dopustno, zato je treba pomagati in poiskati konkretne rešitve«.