Romsko naselje Smrekec: Na barakah bi imeli številke

Občina Grosuplje se je spet znašla v poročilu varuha o kršenju človekovih pravic.

Objavljeno
26. junij 2012 12.42
rajšek Naselje
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Grosuplje – Čeprav grosupeljski Romi že dobrih 12 let živijo na občinskem zemljišču v barakarskem naselju Smrekec, občina še ni sprožila postopka za določitev hišnih številk, zato tamkajšnji prebivalci ne morejo prijaviti svojega stalnega prebivališča, kar jim povzroča težave tudi pri vročanju poštnih pošiljk.

Romski občinski svetnik Elko Hudorovac je povedal, da imajo stalno prebivališče še zmeraj prijavljeno v Velikem Mlačevem št. 100, čeprav tam sploh ne živijo. Težave se kažejo tudi pri vpisovanju otrok v vrtec in šolo, prejemanju socialne pomoči in zdravstveni oskrbi.

Edino pošto, ki jo zagotovo dobijo, pravi Hudorovac, je od sodnika za prekrške.

Romi so na pomoč poklicali varuha za človekove pravice, ki je ugotovil, da je prijava bivališča zagotovljena v okviru ustavne pravice do proste izbire prebivališča in svobode gibanja. Varuh je v posebnem poročilu o bivanjskih razmerah Romov v JV Sloveniji navedel, da občina za kršenje ustave vedno znova poišče izgovore; pred časom naj bi bilo treba najprej spremeniti mejo naselja Grosuplje in določiti ime ulice, zdaj občinsko vodstvo trdi, da bi bilo treba urediti poimenovanje naselja in parcelacijo zemljišč.

Toda varuh je ugotovil, da poimenovanje naselja in parcelacija zemljišč sploh nista zakonska pogoja za določitev hišne številke. To namreč v konkretnem primeru določi geodetska uprava na zahtevo občine.

Tudi o tej problematiki so prejšnji petek spregovorili v Državnem zboru na seji komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. Na Geodetski upravi republike Slovenije (Gurs) so za Delo pojasnili, da pravica do hišne številke objekta nikakor ne pomeni legalizacije črne gradnje.