Rotnik domov, čeprav mu Kontič (še) zaupa

Po potrditvi 1,6 milijona evrov davčnega dolga na upravnem sodišču razrešen, ker komunala upravlja z javnimi sredstvi.

Objavljeno
22. marec 2017 17.05
Uroš Rotnik
Brane Piano
Brane Piano
Velenje – »Uroš Rotnik pravi, da za njegov davčni dolg ni nikakršnih dokazov. Nobena njegova zasebna zadeva torej ni dokončna, vse ostalo pa je šele v predkazenskem postopku,« je na novinarski konferenci po razrešitvi Uroša Rotnika z mesta direktorja javnega Komunalnega podjetja Velenje (KPV) v lasti občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki danes povedal velenjski župan Bojan Kontič. Rotnika je svet ustanoviteljev KPV, ki ga sestavljajo župani treh občin, včeraj nekrivdno razrešil po pridobitvi mnenja nadzornega sveta KPV.

»Počutim se kot Poncij Pilat. Nisem prepričan, da delam prav. A upravno sodišče je potrdilo ugotovitev Fursa, da je Uroš Rotnik davčni dolžnik in naše mnenje je bilo, da je zaupanje na veliki preizkušnji, ni pa porušeno. Ker komunala upravlja z javnimi sredstvi, smo se v izogib vprašanjem o zaupanju odločili, da ga razrešimo,« je pojasnjeval Kontič.

Tega, kot je dodal, niso storili, ko jih je zaradi preiskav v zvezi s Tešem k temu pozivala protikorupcijska komisija. Rotnik je ob prvem imenovanju na čelo KPV leta 2012 in nato ob naslednjem vsakič predložil potrdilo, da ni v kazenskem postopku. »In ta zgodba se vleče že od leta 2010, pa se ni do sedanje sodne preiskave prej nič zgodilo. Da smo se vendarle odločili za razrešitev, je odločila nedavna sodba upravnega sodišča, čeprav tudi ta še ni dokončna, je nadaljeval Kontič.

Predsednik nadzornega sveta KPV Franc Sever pa: »Izgubili smo dobrega direktorja, ki je posloval transparentno.« O svojih izkušnjah z Rotnikom kot direktorjem Teša v letih med 2005 in 2008, ko je bil Sever član nadzornega sveta Teša, pa je Sever povedal: »Ko sem bil imenovan v nadzorni svet, sem projekt B6 podpiral. Razrešen sem bil v času podpisa pogodbe za nabavo tehnološke opreme. Kot nadzornik sem vedno dobil odgovore na vsa vprašanja in do leta 2008 v Tešu ni bilo nič narobe.«

Rotnik pa je svoji razrešitvi dodal: »Nisem je predlagal sam, a ta je stvar lastnika. Seveda pa tudi nisem želel, da lastnik v zvezi z menoj vsak dan odgovarja na vprašanja medijev. Poudarim naj, da upravno sodišče ni edino sodišče v Sloveniji.«

»Krivdi razlogi za razrešitev ne obstajajo. Rotnik je vodil KPV drugi mandat in podjetje smo v preteklih letih uspešno sanirali,« je povzel Kontič in zatem naštel vrsto izboljšav v poslovanju KPV od takrat, ko so za direktorja imenovali Rotnika. Zanikal je tudi, da bo Rotnik dobil odpravnino, saj je imel individualno pogodbo o zaposlitvi, po kateri je niti ob razrešitvi ne prejme. Obenem ne bo ostal zaposlen v KPV.

Najprej domov, potem pa še ne ve, kam

Na vprašanje, kam odhaja, je Rotnik odgovoril, da danes domov, potem pa še ne ve, kam. Tudi sam pa je govoril predvsem o uspehih KPV v času, ko je javno podjetje vodil. Ob njegovem prihodu leta 2012 je imelo 1,7 milijona evrov dolgov do dobaviteljev, zdaj že peto leto obveznosti poravnava v roku. Dva kohezijska projekta so izpeljali ceneje od ocenjenih cen investicij.

Za odvajanje in čiščenje odpadne vode Šaleške doline so načrtovali 2,6 milijona evrov, dokončali so dela za 1,8 milijona evrov. Za celovito oskrbo doline s pitno vodo so predvidevali 34,6 milijona evrov, dogradili so jo za 29 milijonov evrov. Pred njegovim prihodom je KPV poslovalo z izgubo, odtlej ima dobiček. Izgubo so imeli le leta 2014, ko je gospodarski minister zavrnil financiranje Razvojnega centra energije. Po njegovem odhodu s čela KPV ostaja nerazrešena le še zahteva Teša iz leta 2015 po dvigu cen toplotne energije.

S tem se bo moral spoprijeti začasni direktor Gašper Škarja, ki je KPV kot prokurist vodil tudi ob koncu leta 2014, ko je bil Rotnik v celjskem sodnem preiskovalnem priporu, a je bil nato sklep o kazenski preiskavi odpravljen. Zdaj se Rotnik skupaj s še 12 osebami in podjetji sooča z zahtevo za sodno preiskavo zaradi suma kaznivih dejanj iz časa, ko je vodil Teš in sklepal pogodbe o nabavi opreme in gradnji šestega bloka.