Rudniška sindikata čakata eden drugega

Stavkovne zahteve bodo upravi Premogovnika Velenje vročene jutri, do takrat tipanje obeh sindikatov.

Objavljeno
10. januar 2018 07.51
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) v Premogovniku Velenje (PV) bo še do danes čakal, če se njegovim stavkovnim zahtevam pridruži tudi Sindikat pridobivanja energetskih surovin (SPESS) v rudniku, potem pa bo predvidoma jutri popoldan zahteve izročil upravi PV.

Kot manjši izmed obeh sindikatov v rudniku SDRES ni mogel sklicati zbora delavcev, zato je začel 4. januarja predlog stavkovnih zahtev rudarjem predstavljati pred vstopom in po prihodu iz jame ter k njim zbirati podpise. Kakor v imenu SDRES pravi Asmir Bećarević, so do ponedeljka zbrali 650 podpisov, kar je več kot dvakrat toliko kot imajo v PV članov - okoli 250. V večji sindikat SPESS je v Skupini PV včlanjenih 1460 zaposlenih.

»Podpisniki so oddali jasno sporočilo, da rivalstvo lahko obstaja le med vodstvi sindikatov, od koder lahko edino tudi izhaja, ne more, oziroma ne bi ga pa nikakor smelo biti tudi med delavci. Zatorej je potrebno temu sporočilu, ki nedvomno izhaja od spodaj navzgor, tudi slediti,« je to komentiral Bećarević.

Prav zato, razlagajo v podjetniškem SDRES, je stavkovni odbor SDRES predlagal izvšilnemu odboru SPESS, da poiščejo morebitne skupne točke ter šele po tistem stavkovne zahteve vročijo upravi. A potrebo je dodati, da je za razliko od SDRES drugi, večji sindikat SPESS predlani z upravo podpisal pravila in obveznosti o socialnem miru, ki so pripomogla tudi k počasni finančni sanaciji družbe, uprava pa obveznosti do rudarjev iz sporazuma tudi v dogovorjenih rokih izpolnjuje.

A Bećarević bo SDRES vodil naprej po svoje: »V kolikor ne bo nikakršnega odziva s strani vodstva SPESS, bo stavkovni odbor stavkovne zahteve delavcev vročil poslovodstvu PV in direktorici HTZ v četrtek ob 14. uri«

V SDRES poudarjajo, da je stavka zadnje sredstvo po katerem bodo posegli za uresničitev stavkovnih zahtev, a je ne izključujejo. A njihove stavkovne zahteve, razen splošnih opisov zahtev, še zdaj niso jasne.

Bećarevič že od decembra zagotavlja, da jih bo razkril. Zdaj je to napovedano za četrtek, po tistem torej, ko jih bodo izročili upravi. »Menimo, da bi morala biti tudi v usihajoči dejavnosti premogovništva, ki je v preteklosti zgradila velik del države, zagotovljena varnost zaposlenih, zaščitna sredstva, material za delo in dejavnosti primerne plače, da bi delavci premogovnika bili obravnavani kot ljudje, ne pa kot številke,« vsebino 13 stavkovnih zahtev le na splošno povzema Bećarević.